Lezárult a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola jubileumi tanéve

Hazai – 2016. június 28., kedd | 11:39

Június 25-én tartották a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola jubileumi tanévének Te Deumát. Az intézmény idén ünnepli újraalapításának 25. évfordulóját. Szentmise, kiállításmegnyitó, beszélgetések és előadások szerepeltek az ünnepi programban.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

280 év egy intézmény életében nagy idő. A 18. század elején, a török kiűzése után ez volt az első olyan iskola Pécsett, amely a következő nemzedékek papi utánpótlását kinevelte – idézte fel Varga Szabolcs, a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola docense. – Az itt végzettek voltak az egyedüli tanult emberek az egyházmegye falvaiban. Ezért nem volt mindegy, hogy milyen képzettségű fiatalok kerülnek ki az iskola padjaiból. Gondosan, körültekintően szervezték meg a képzésüket. A leendő papoknak három-négy nyelven kellett tudniuk, hogy a horvát, a német és a magyar hívekkel is tudjanak kommunikálni, tudják a gyerekeiket tanítani. Az ő munkájuknak kívántunk emléket állítani huszonöt évvel ezelőtt az újraalapítással – immár új épületben, új hallgatókkal, új tanári karral.

Az intézmény célja alapvetően az, hogy az egyház számára képezzen szakembereket: a három fő terület ezen belül a lelkipásztorkodás, a hittanári szakma és a teológia. Cziglányi Zsolt rektor szerint egy iskolának elsősorban az alapfeladataira kell minden erejével koncentrálnia.

Az egyházmegyének nagy szüksége van képzett hitoktatókra. Nagyon sok támogatást kapunk Udvardy György megyéspüspöktől a tanulmányokhoz. Idén csaknem harmincan vehették át diplomájukat. A Pécsi Tudományegyetemmel remek a kapcsolat, jól működik a kétszakos képzés. Tavaly és idén is 10-10 fő jelentkezett a kétszakos képzésre: van angol–hittanár szakosunk, médiatanár–hittanár szakosunk. Idén az osztott tanárképzés utolsó évfolyama indul el az egész országban, így nálunk is – mondta el a rektor.

A Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola Hunyadi úti új épületét 2014 decemberében adták át. A teljes felújítást a Pécsi Egyházmegye biztosította saját forrásból. Az intézményt Udvardy György megyéspüspök áldotta meg. A főiskola a korábbiaknál szorosabb kapcsolatra törekszik a Pécsi Tudományegyetemmel. Ennek érdekében aláírták azt a képzési együttműködési megállapodást, amely lehetővé teszi, hogy a főiskola tanári diplomát adó hittanár–nevelőtanár szakos osztatlan MA-képzést indítson.

A tanévzáró rendezvény alkalmából az iskola múltját bemutató kiállítást is megnyitották a második emeleti folyosón.


Forrás: Pécsi Egyházmegye

Fotó: Loósz Róbert

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria