Libanoni Karitász: egyre több az iraki keresztény menekült

Kitekintő – 2014. szeptember 6., szombat | 17:45

Több száz Moszulból és a Ninive-fennsík falvaiból származó családot fogadtak eddig libanoni területen, de számuk napról napra növekszik – nyilatkozta a Fides missziós hírügynökségnek P. Paul Karam, a Libanoni Karitász elnöke. A Vatikáni Rádió összefoglalóját olvashatják.

„A családok különböző plébániai házaknál és szervezeteknél kaptak szállást Bejrút és Harissza között. Mi, a Libanoni Karitász elsősorban egészségügyi ellátást és a legszükségesebb élelmiszereket nyújtjuk nekik. Elszomorító azonban, hogy szinte mindannyian azt mondták, nem szándékoznak visszatérni saját országukba: végleg ki akarnak vándorolni a Közel-Keletről. A nemzetközi közösségnek megfontolt lépéseket kellene tennie, ha politikájával nem akarja jóváhagyni az iraki keresztények eltűnését” – fogalmazott a maronita atya.

Az iraki keresztények Moszulból és Ninive tartomány falvaiból való kényszerű kivonulása, amit az Iszlám Állam (ISIS) dzsihádista milíciája provokált ki, Libanonban ökumenikus vészhelyzet-gesztust váltott ki: „Különböző keresztény egyházak püspökei együtt döntöttek egy ad hoc bizottság létrehozása mellett, amelyen keresztül az egyházak képviselői nap mint nap nyomon tudják követni a helyzetet és az újabb iraki keresztény menekültek érkezését. A bizottság hetente ülésezik és havonta egyszer a püspökök is részt vesznek a találkozón” – nyilatkozta P. Paul Karam.

„A Libanoni Karitász gazdasági erőforrásokat küld a menekülteknek Irakba. Nemrégiben öt keleti keresztény pátriárka látogatás tett az Iraki Kurdisztánban – mondta a karitászelnök. – Ebből az alkalomból Béchara Boutros Raï libanoni maronita bíboros-pátriárka 500 ezer dollárt adományozott az iraki egyházaknak, valamint további 50 ezret a jeziditák javára, kifejezve ezzel az egész libanoni nép szolidaritását.”

„Tény, hogy az Irakban előállt helyzetnek a nemzetközi közösség beavatkozására van szüksége ahhoz, hogy békés politikai úton megoldható legyen. Soha nem szabad elfelejtenünk, hogy helyi és globális politikai játszmákkal mindenki hozzájárult a helyzet elfajulásához” – mutatot rá Paul Karam, a Libanoni Karitász elnöke.

Magyar Kurír