Liszt Ferenc Via Crucisát adták elő a felső-krisztinavárosi templomban

Kishírek – 2018. szeptember 18., kedd | 10:40

Az Ars Sacra Fesztivál keretében nemes vállalkozásba fogott a budai felső-krisztinavárosi plébánia énekkara. Szeptember 15-én, Fájdalmas Szűzanya emléknapján az esti misét követően előadták Liszt Ferenc Via Crucis című művét.

Az Országos Széchényi Könyvtár Kórusa és szólistái Eckhardt Mária karigazgatóval, valamint a templom kórusa Tőkés Mária Tünde karigazgató vezetésével, a BHKZ Akadémia vonószenekara kíséretével szólaltatták meg a darabot, Gémesi Géza volt a karmester. Jézus szerepét Pechan Kornél bariton énekes töltötte be.

A művet Pákozdi István teológiai tanár, egyetemi lelkész vezette be, aki elmondta, hogy az alkalom, az őszi „kis-nagyböjt” a Szent Kereszt felmagasztalásával, a Fájdalmas Anya ünnepével és a régi hagyományban meglévő őszi kántorböjti napok gyakorlatával a nyári vigalom után komolyságra szólítja a katolikus híveket. A megváltás misztériuma nemcsak nagyböjti, nagyheti téma, hanem kereszténységünk alapja. Tudta ezt a 19. század nagy magyar zeneszerzője, Liszt Ferenc, aki élete alkonyán, sok mindent megtapasztalva, 68 éves korában a Róma közeli Tivoliban, a Villa d’Estében, források, vízesések, szökőkutak árnyékában alkotta meg a Via Crucist. Életében nem kerülhetett sor a mű bemutatására, de büszkék lehetünk, mivel első bemutatója Budapesten volt, a Belvárosi Főplébánia templomában Harmat Artúr vezényletével.

A keresztutat a középkori áhítat, a Megváltó nyomainak szentföldi felkutatása és itthoni tisztelete hozta létre, főként a ferences misszió hatására. Azóta minden katolikus templomban, dombokon, temetőkben ott látható a 14 stációs út, elsősorban a nagyböjtben, de bármikor végezhető közösségileg, vagy egyénileg.

A koncertet a templom közönsége némán imádkozva élte át és taps helyett felállva, csendben imádkoztak a szervezőkért, a közreműködőkért, az énekesekért és a zenészekért.

Szöveg és kép: Tőkés Tünde

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria