Lisztadománnyal segít az Egri Főegyházmegyei Karitász a rászoruló családokon

Hazai – 2016. december 2., péntek | 10:30

Hat-hétezer rászoruló családhoz juttatja el az Egri Főegyházmegyei Karitász azt a lisztadományt, amelyet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a Magyarok kenyere jótékonysági program keretében adott át a főegyházmegyének november 23-án.

„Amikor köszönetet mondok önöknek jóságukért a szegények nevében, a Katolikus Karitász és az Egri Főegyházmegye nevében, azt kívánom, hogy az a jókedv, amely az adakozásból fakad, töltse be életüket, és soha ne múljon el” – mondta Ternyák Csaba egri érsek a jótékonysági eseményen.

Idén összesen több mint 36 tonna lisztet ajánlottak fel a gazdák, egy részét a Szent István-napi kenyerek elkészítéséhez, tíz tonnát pedig az egri karitászközpontnak.

„Kézenfekvő gondolat volt, hogy keressük meg a karitászt. Természetesen ezt nem én találtam ki, az adományozó gazdákat kérdeztük meg. Egy pár alternatívát kínáltunk fel számukra azzal kapcsolatban, hogy milyen elképzelésünk van a felajánlásról, és a karitász mellett döntöttek a legtöbben” – fogalmazott Székely Zoltán, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Heves megyei elnöke.

Árvai Ferenc, az Egri Főegyházmegyei Karitász igazgatója elmondta, tavaly tizenhárom tonna lisztet adományoztak a gazdák, amely nemrég jutott el Kárpátaljára. Az idei felajánlást Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén és Jász-Nagykun-Szolnok megyében osztják szét a rászorulók között.

„A Magyarok kenyere jótékonysági program lisztje többet jelent, mint egyszerű étkezési alapanyag vagy tartós élelmiszer. Azt az üzenetet hordozza, hogy a Kárpát-medencében a magyarok összetartoznak, összefognak” – jelentette ki Árvai Ferenc.

Az ünnepség végén a karitászigazgató emléklapokat adott át a megjelent gazdáknak, szervezeteknek.

A Pécsről 2011-ben indult Magyarok kenyere program hatodik évében mintegy háromezer magyar gazda összesen több mint 510 tonna búzát gyűjtött össze, amelyhez a határon túli területek száz, ezen belül Erdély tizenhat tonnával járult hozzá. – A búza megőrlése után 350 tonna liszt állt rendelkezésre karitatív célokra – mondta Korinek László, a Magyarok kenyere kezdeményezés elindítója az idei program záróeseményén, Nagyszalontán.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara 2013-as megalakulása óta segíti a Magyarok kenyere programot, ezen keresztül a rászorulók támogatását, idén pedig már stratégiai partnerként támogatta a kezdeményezés megvalósítását. A kezdeményezés támogatottsága és elfogadottsága évről évre növekszik, ennek köszönhetően minden esztendőben egyre több magyar gazda fog össze a rászorulók érdekében.

Forrás: Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Forrás: Egri Főegyházmegye; Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Fotó: Egri Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria