Lombardi: Megalapozatlanok a pápa egészségi állapotáról terjedő híresztelések – FRISSÍTVE

Ferenc pápa – 2015. október 21., szerda | 17:02

Federico Lombardi szentszéki szóvivő cáfolta a pápa egészségi állapotára vonatkozó híreszteléseket, melyek az olasz és a nemzetközi sajtóban terjednek.


Súlyos felelőtlenségről árulkodik a megalapozatlan híresztelések terjesztése, és ezért figyelmet sem érdemel. A vatikáni szóvivő, Federico Lombardi így reagált az október 21-én délelőtt különböző sajtóorgánumok által megjelentetett és átvett híradásra, amely a pápát állítólag sújtó betegségre vonatkozik. A Szentatya – hangsúlyozta Lombardi atya – a megszokott rendben folytatja igen intenzív programját.

A Quotidiano Nazionale olasz hírportálon október 21-én Ferenc pápa egészségi állapotával kapcsolatban olyan hír jelent meg, amely szerint daganatos betegségben szenved. A cikk azt állítja, Fukusima Takanori japán idegsebész, az agydaganatok specialistája januárban helikopteren Pisából Rómába érkezett. Az orvosprofesszor, aki Pisában is végez műtéteket, a pisai San Rossore Klinikához fordult, hogy igénybe vehesse a helikoptert, mert sürgősen útra kell kelnie. Fukusima Takanori nemcsak Japánban, de az Egyesült Államokban is aktívan dolgozik, jelenleg is ott tartózkodik. Az agybetegségek egyik legnagyobb szakértőjeként tartják számon – írja az Adnkronos hírügynökség.

Federico Lombardi szentszéki szóvivő a délutáni szinódusi sajtótájékoztatón ismét megerősítette a hír alaptalanságát. Hangsúlyozta: ezt azok után teszi, hogy egyeztetett a megfelelő forrásokkal, beleértve a Szentatyát is. Semmilyen japán orvos nem járt a Vatikánban, hogy megvizsgálja Ferenc pápát, és nem végeztek olyan vizsgálatokat, amelyek a hírportál cikkében megjelentek. Az illetékes vatikáni hivatalok megerősítették, hogy nem érkeztek a Vatikánba helikopterek külső helyszínről januárban sem. Lombardi kiemelte, hogy a pápa jó egészségnek örvend. Rámutatott, hogy a hír közzététele súlyosan felelőtlen cselekedet, egyáltalán nem igazolható, és minősíthetetlen. Az is elfogadhatatlan, hogy továbbra is hasonlóan alaptalan információkat terjesztenek. Annak a reményének adott hangot, hogy ez az ügy azonnal lezárul.

 „Már nem tudják, mit találjanak ki… ez a vég! A különböző hazugságokat követően most betegségeket találnak ki! Jó jel” – így reagált a sajtóban felbukkant hírre a családszinóduson részt vevő Antonio Spadaro atya, a La Civiltà Cattolica olasz jezsuita folyóirat főszerkesztője – tájékoztat az ANSA olasz hírügynökség.

„Tegnap este találkoztam a pápával. Nagyon jól van, és kitűnő formában találtam. Mi ez a lárma az egészségéről?” – írja Angelo Becciu érsek, államtitkár-helyettes Twitter-üzenetében, amelyet a L’Osservatore Romano vatikáni napilap is megosztott az ANSA értesülése szerint. A szentszéki napilap úgy értékeli, a nagy port kavaró hír közzétételének időpontja manipulációs szándékra utal.


Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír