Lőrinc-napi búcsút ünnepeltek a pécsi Szent Lőrinc Gondozóotthonban

Hazai – 2017. augusztus 15., kedd | 10:03

A Pécsi Egyházmegye Szent Lőrincről elnevezett gondozóotthonában minden évben megtartják augusztus 10-én a hagyományos Lőrinc-napi búcsút.

Az otthon lakói, hozzátartozóik és meghívott vendégeik a diakónus emléknapját hálaadó szentmisével ünnepelték idén is, amelyet Kvanduk Frigyes általános helynök mellett Mayer Mihály nyugalmazott pécsi megyéspüspök, Kele Pál címzetes apát, nyugalmazott plébános és Keresztes Andor máriagyűdi plébános mutattak be.

Lőrinc diakónus minden hívő számára fénylő pont. Az ő lelkületére a mai szentírási részletben János evangélista mutat rá: kereshetjük a dicsőséget, azaz az élet feletti győzelmet, de nem tudjuk azt megragadni; ám a hit kaput nyit az élet feltárulásához, ezt mutatta meg Jézus. Ebben példaképeink a szentek, köztük Lőrinc is. Jézus nem vereségre, hanem az életre ítél minket, ha hittel élünk – fogalmazott Kvanduk Frigyes a homíliában.

* * *

Lőrinc római diakónus 258. augusztus 10-én halt vértanúhalált. Halálának okáról és körülményeiről a legkorábbi forrás Szent Ambrus milánói püspök írása, aki mintegy száz évvel később ismert történetként írta le Lőrinc életét. Elmondja, az üldözők az Egyház kincseit követelték a diakónustól, ő pedig kis türelmet kért, hogy összegyűjtse a kincseket, majd másnap elővezette a római szegényeket, akikről az Egyház gondoskodott. Kegyetlenül megkínozták, Ambrus szerint vasroston megsütötték.

Forrás és fotó: Pécsi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria