Lourdes United – Világméretű online zarándoklatot szerveznek a francia kegyhelyen

Kitekintő – 2020. július 3., péntek | 11:48

1858-ban jelent meg utoljára, tizennyolcadik alkalommal Szűz Mária Soubirous Bernadette-nek – ennek az alkalomnak az évfordulóján, július 16-án a lourdes-i kegyhely különleges online zarándoklatot szervez az egész világ számára, egyenes adásban, tizenöt órán keresztül, tíz nyelven közvetítenek imákat, tanúságtételeket, szertartásokat a barlangból.

Televízión, rádión, közösségi médián keresztül milliók követik majd az eseményt, minden földrészről. A www.lourdes-united.org honlap 15 órán át közvetíti a rendezvényt.

A televíziós közvetítés 16 órától 18 óráig tart. Ismert egyházi emberek és világiak tesznek tanúságot arról, mit jelent életükben Lourdes. A kamerákon keresztül benézhetünk a színfalak mögé ezen a különleges helyen, hogy jobban megértsük a küldetését a világban: szó lesz szolidaritásról, testvériségről, elkötelezettségről, reményről, az élet értelmének kereséséről, láthatunk archív felvételeket, riportokat, de lesz élő zene is, amihez online külföldi előadók csatlakoznak.

Története során először zárták be teljesen a lourdes-i kegyhelyet a Covid-19 járvány legnehezebb heteiben. Május közepétől fokozatosan megnyitották, a hívek korlátozott számban látogathatják, betartva az egészségügyi szabályokat. Augusztusban nyitják meg szervezett zarándoklatok számára is.

Lourdes-ban mintegy 100 ezer önkéntes segítségével évente 3 millió zarándokot, látogatót fogadnak az egész világról, köztük 50 ezer beteget, fogyatékkal élőt. A Lourdes United elnevezésű zarándoklat a szervezők szándéka szerint egybegyűjti majd mindazokat, akik a világ minden részéről a hit, az elkötelezettség, a remény világítótornyaként tekintenek a kegyhelyre.

A kegyhely káplánjai minden évben számos imádságot kapnak, amelyet elvisznek a barlangba. A világjárvány idején több százezer ilyen üzenet, segélykérés érkezett, és sokan tettek tanúságot a reményről is.

Lourdes anyagilag nehéz helyzetbe került, hiszen a látogatók teszik lehetővé, hogy folytassa küldetését. Soha nem látott, 8 millió eurós veszteség érte, ezért a Lourdes United azokhoz is fordul, akik nagylelkűen támogatni tudják a kegyhely működését.

Fordította: Thullner Zsuzsanna

Forrás: Famigliacristiana.it

Fotó: Lourdes-france.org

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria