Lundban tovább haladnak az ökumené útján

Kitekintő – 2017. február 24., péntek | 10:41

A reformáció kezdetének 500. évfordulója alkalmából Ferenc pápa részvételével tavaly október 31-én a svédországi Lundban tartott katolikus-evangélikus megemlékezés további ökumenikus közeledés katalizátorává vált.

A lundi székesegyházban tartották 2016. október 31-én a Lutheránus Világszövetség és a Katolikus Egyház által koordinált közös katolikus-evangélikus reformációi megemlékezést, melyen részt vett Ferenc pápa is. Ez az esemény azóta további ökumenikus közeledés katalizátorává vált.

A közös megemlékezés során megélt összetartozás és remény ugyanis közelebb hozta egymáshoz a helyi evangélikusokat és katolikusokat. Idén júniusig a lundi Aquinói Szent Tamás-templom és az evangélikus székesegyház közössége minden második szombat este közös esti imádságokon (vesperásokon) vesz részt. Az első alkalom február 18-án az evangélikus székesegyházban volt.

„Sokan elmondták, mennyire örülnek ezeknek az egység irányába tett fontos lépéseknek. Ez bátorít bennünket, hogy tovább haladjunk az ökumené útján” – mondta Lena Sjöstrand, a lundi székesegyház vezető lelkésze. Az Aquinói Szent Tamás-templom részéről Johan Lindén atya pedig azt hangsúlyozta, hogy az evangélikusok és a katolikusok imádságos közössége önmagában nem egyedülálló, de az alkalmak rendszeres jellege újabb mérföldkövet jelent a két lundi gyülekezet közös útján.

Forrás és fotó: Evangélikus.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria