Mádl Dalma által felajánlott tárgyakat árvereznek a Katolikus Karitász javára

Hazai – 2014. december 17., szerda | 14:20

A budapesti Pintér Galéria és Aukciósház december 17-i árverésén licitálni lehet a Mádl Dalma, Mádl Ferenc köztársasági elnök özvegye által felajánlott tárgyakra is. Az ebből befolyt összeget a Katolikus Karitász kapja meg – tájékoztat az MTI.

Mádl Dalma, a Katolikus Karitász jótékonysági nagykövete férjével, Mádl Ferenc köztársasági elnökkel tett külföldi látogatásai során ajándékba kapott tárgyait, köztük mexikói, japán és török dísztálakat, ékszereket, kávéskészletet, valamint ezüst és arany kitűzőket ajánlott fel a téli árverésre. A befolyt összeggel a magyar katolikus egyház segélyszervezetét támogatják, amely a krízishelyzetben élőket segíti – mondta el Pintér Péter, a galéria vezetője.

Az aukciósház emellett klasszikus, modern és kortárs festményeket, szobrokat, kerámiákat, ékszereket, ezüsttárgyakat, Zsolnay-porcelánokat, könyv- és papírrégiségeket, valamint távol-keleti értékeket kínál az árverésen.

Pintér Péter a csaknem 330 tételt számláló aukciós anyagból felhívta figyelmet a Kisfaludi Strobl Zsigmond domborművével díszített art deco térelválasztó falra, amelyet 480 ezer forinttól kínálnak az érdeklődőknek. Hangsúlyozta: huszonöt éves pályafutása alatt még nem találkozott ehhez hasonló alkotással, amely gyűjtők és iparművészek érdeklődésére tarthat számot.

Mint elmondta, az idén olyan minőségi tárgyakat válogattak az aukciós anyagba, amelyek a hétköznapi emberek számára is elérhetőek. A festménykínálat is könnyen értelmezhető, hiszen nemcsak a gyűjtőknek érdekes alkotásokat vonultat fel. A csaknem százhúsz alkotás között Aba-Novák Vilmos, Molnár-C. Pál, Bálint Endre, Czóbel Béla, Berény Róbert, Patkó Károly, Rozsda Endre és Vaszary János alkotásai szerepelnek.

Emlékeztetett arra, hogy a galéria évek óta több jótékonysági aukciót rendezett. Gyűjtöttek a vörösiszap-katasztrófa károsultjainak, Böjte Csaba ferences rendi szerzetes alapítványának és csángó alapítványoknak is.

„Fontosnak tartjuk, hogy azok az emberek, akik megtehetik, hogy műtárgyakat vásároljanak, mutassanak érzékenységet az elesettek iránt” – hangsúlyozta Pintér Péter.

Fotó: Katolikus Karitász

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria