Madonna Buder, a „Vasnővér”

Kitekintő – 2016. augusztus 18., csütörtök | 19:10

A 86 éves triatlonos szerzetesnővért sokan ismerték eddig is hazájában, az Egyesült Államokban, a közelmúltban azonban világszerte ismertté vált az olimpia idejére időzített új Nike-reklámnak köszönhetően.

Madonna Buder katolikus szerzetesnővér, a Sisters for Christian Community (SFCC) ökumenikus nővérközösség tagja – emellett pedig a legidősebb versenyző, aki teljesítette az Ironman triatlont: 3,86 kilométer úszás, 180,25 kilométer kerékpározás és 42,195 kilométer futás (vagyis egy maraton). Mindezt megszakítás nélkül, az előírt szintidőn belül kell teljesíteni; 2012-ben, 82 esztendősen ez nem jelentett gondot Madonna Buder nővérnek.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Marie Dorothy Buder néven született 1930-ban, a Missouri állambeli St. Louisban. Már 14 éves korában eldöntötte, hogy szerzetesnővér szeretne lenni; 23 évesen lépett be a Jó Pásztor Szeretetéről Nevezett Miasszonyunk Kongregációba. 1970-ben elhagyta a rendet, hogy egy ökumenikus nővérközösséghez csatlakozhasson, melyet a II. vatikáni zsinat tanításainak szellemében hoztak létre Nővérek a Keresztény Közösségért (Sisters for Christian Community) névvel. A közösség tagjai önellátók és önállóan választják meg hivatásukat; az esetek többségében a szegényeket és más segítségre szoruló csoportokat szolgálnak.

Madonna Buder nővér 47 évesen kezdett intenzíven edzeni lelkivezetője tanácsára; 52 évesen indult először triatlonversenyen. 55 évesen teljesítette először az Ironmant, amit azóta megismételt 44 alkalommal; évről évre megdöntve saját rekordjait.

2012-ben részben azért is indult a kanadai Subaru Ironman triatlonon, hogy létrejöjjön a 80+ kategória; 82 évesen lett a legidősebb versenyző, aki teljesítette a három távot – ráadásul az előírt időn (17 óra) belül: 16 óra 32 perc alatt. Számtalanszor indult jótékonysági versenyeken is.

A Nike Határtalan ifjúság című reklámjában a narrátor fokozatosan szembesül az idős nővér szokásaival: először azt hiszi, csak egy kis reggeli kocogásról van szó, amit természetesen helyesel; majd jön az országúti kerékpározás és a hosszú távú, nyíltvízi úszás; végül pedig döbbenten „látja,” az Ironmanen is indul – ezen a ponton a narrátor erősködni kezd, hogy ez mennyire rossz ötlet, mire a „Vasnővér” leszögezi: „Ha az első 45 nem ölt meg...”

Forrás: Aleteia.org

Videó: YouTube

Fotó: Aleteia.org; Wikipédia

Magyar Kurír
(vn)

 

Kapcsolódó fotógaléria