A magyar egyház programjai a szíriai békéért hirdetett imanapon

Hazai – 2013. szeptember 6., péntek | 12:22

Ferenc pápa a szíriai békéért hirdetett ima- és böjtnapot szeptember 7-ére, szombatra. A felhíváshoz a magyar egyház is csatlakozott.

A szíriai konfliktusnak már eddig is százezer halottja van, körülbelül kétmillió menekült hagyta el az országot. A szíriai keresztények sorsa is kérdéses. Ezért szívügye Egyházunknak a konfliktus további kiszélesedésének elkerülése és a béke helyreállítása.

„Megújítom meghívásomat az egész Egyháznak, hogy intenzíven élje meg ezt a napot. Már most elismerésemet fejezem ki keresztény testvéreinknek, más vallásokhoz tartozó testvéreinknek és minden jóakaratú férfinak és nőnek, akik a számukra megfelelő helyeken és módozatok szerint csatlakozni kívánnak hozzánk ebben a pillanatban. Arra buzdítom főleg a római híveket és zarándokokat, hogy vegyenek részt az imavirrasztáson itt, a Szent Péter téren este 7 órakor. Fohászkodjunk az Úrhoz a béke nagy ajándékáért. Az egész földről erőteljesen szálljon fel a békekiáltás!” – mondta a szerdai kihallgatás kapcsán tett felhívásában Ferenc pápa.

A Szent István-bazilikában szombaton, 19.30-kor tartanak imaistentiszteletet Szíria és az egész Közel-Kelet békéjéért. A liturgiát vezeti: Dr. Cserháti Ferenc püspök. Közreműködnek az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye, a Szent István-bazilika, a Szent Egyed Közösség és más szerzetesközösségek és lelkiségi mozgalmak, valamint a testvéregyházak képviselői.

Ez a nap hagyományosan a magyar jezsuita rendtartomány ünnepe (a kassai vértanúk a rendtartomány védőszentjei), de a Mária utcai, este hatos, ünnepi misét a pápai felhívást követve a békéért ajánlják fel, ezt követi a virrasztás.

Szegeden a székesegyházban szombaton 19 órától 21 óráig tartanak szentségimádást. Székesfehérváron délelőtt 10 órakor szentmisét mutatnak be a székesegyházban, utána szentségimádásra lesz. A plébánosokat is kérik a délelőtti mise meghirdetésére, valamint azt esti imába való bekapcsolódásba.

A Hajdúdorogi Egyházmegyében Máriapócson tartanak éjjeli virrasztást szeptember 7-én erre a szándékra. Ezen kívül az egyes parókiákat, közösségeket és a családokat is buzdítják, hogy ki-ki lehetőségei szerint csatlakozzék ehhez a közös imádsághoz, és ajánljon fel böjtöt ezen a napon.

Udvardy György megyéspüspök a pécsi belvárosi templomba hívja a híveket közös imádságra szeptember 7-én este 7 órától 9 óráig a Szentatya szándékának megfelelően.

Veres András szombathelyi megyéspüspök déli 12 órakor szentmisét mutat be a szombathelyi székesegyházban, majd szentségimádást vezet a világ békéjéért.

Egerben a virrasztás 18.30-kor szentmisével kezdődik, amelynek főcelebránsa Katona István püspök lesz. A szentmisét követően szentségimádást tartanak, 21 óráig.

Debrecen római katolikus templomaiban szombaton 18 órától kezdődően szentmisével és az azt követő helyi imádságokkal: szentségimádással, virrasztással, elmélkedésekkel imádkoznak a hívek a békéért.

Kecskeméten, a társszékesegyházban a város plébániái közös imádságot tartanak 19 órától. A Kalocsa-Kecskméti Főegyházmegye területén két Mária-kegyhelyen  is imádkoznak Szíria és az egész Közel-Kelet békéjéért: Petőfiszállás-Pálosszentkúton szombaton 15.30-kor kezdődik a szentmise, Máriakönnye-Vodicán pedig a 18.30-kor kezdődő szentmise után kezdődik az imádság. Máriakönnye-Vodicán vasárnap, szeptember 8-án délelőtt 10 órától Bábel Balázs érsek mutat be szentmisét.

A győri Nagyboldogasszony-székesegyházban 19.30-tól imádkoznak a Könnyező Szűz kegyoltáránál a világ békéjének előmozdításáért Pápai Lajos püspök vezetésével.

Márfi Gyula veszprémi érsek kéri a főegyházmegye papjait, hogy buzdítsák a híveiket a böjt- és imanap megtartására, s lehetőség szerint egy esti, templomi közös imádsággal  kapcsolódjanak a Szentatya szándékához. A Veszprém központjában lévő Károly-templomban 12 órakor érseki szentmise lesz, majd 17 és 18 óra között szentségimádással csatlakoznak a világméretű imához.

A határon túl, szombaton 20.00–24.00 óra között a nagyvárad-újvárosi plébánia közös imát szervez a Szent László-templomban. A plébánia katolikusokat és nem-katolikusokat egyaránt szeretettel vár erre az imádságra.

Jakubinyi György gyulafehérvári érsek arra kéri papjait, hirdessék ki: „minden katolikus hívő önként csatlakozzon Szentatyánk felhívásához, és szeptember 7-én, szombaton böjttel (azaz hústilalom, napi háromszori étkezés egyszeri jóllakással) és imádsággal a Szentatya szándékára  szentelje meg a napot, szeptember 8-án, vasárnap pedig a nagymise után tartsanak egy órás szentségimádást a Szentatya szándékára a szokásos elsővasárnapi szentségimádás mintája szerint.”

Majnek Antal munkácsi püspök kezdeményezésére augusztus végétől folyik egy másik böjt- és imanap megszervezése a világ üldözött keresztényeiért, melyet a püspök atya szeptember 20-ára, a koreai vértanúk emléknapjára hirdetett meg. Az előtte lévő héten minden nap imádkoznak a fent említett szándékra az egyházmegye templomaiban. Szeptember 7-én ugyanakkor az egyházmegye hívei is csatlakoznak a pápa felhívásához.

Kapcsolódó tudósításaink az eseményekről:

A szíriai békéért imádkoztak a Szent István-bazilikában

Imavirrasztás tartottak Veszprémben

Székesfehérvár: Ima és böjt a Szentatya szándékára

Imavirrasztás Szíria és az egész világ békéjéért az egri bazilikában

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!