Magyar önkéntesek az El Caminón

Külhoni – 2015. augusztus 3., hétfő | 12:05

Mintegy ötven magyar önkéntes vesz részt a zarándokok fogadásában az El Caminón. A Vatikáni Rádió Giuseppe Monsone-Gebauert, a zarándokút keresztény befogadó központjait tömörítő spanyol szervezet magyarországi és olaszországi felelősét kérdezte a magyar segítők munkájáról.

A magyar fiatalok első alkalommal működnek közre a „Vallásközi zarándoklat a békéért és a társadalmi igazságosságért” résztvevőinek fogadásában. Katolikusok, zsidók, buddhisták, muzulmánok és hinduk együtt indulnak útnak Santiago de Compostela felé azzal a célkitűzéssel, hogy túllépjenek a felekezeteket elválasztó határokon, kölcsönösen segítve egymást. A béke és a változás üzenetét kívánják közvetíteni a világnak, amelyben fennáll a veszély, hogy a spirituális, tudományos és vállalkozói materializmus érvényesül az igazi emberség, szolidaritás és tisztelet helyett.

A magyar önkénteseket fogadó spanyol plébános, Don Manuel Gonzales Rodriguez háláját fejezte ki Magyarországnak és a részt vevő fiataloknak, hogy önkéntes munkájukkal segítik az evangelizációt. „A szeretetből fakadó segítőkészség gesztusaival tesznek tanúságot keresztény hitükről a zarándokszálláson végzett tevékenységük során” – fogalmazott Giuseppe Monsone-Gebauer. Elmondta: Mindenkit úgy fogadnak, mintha Jézust fogadnák. Az El Caminón található zarándokszálláson bevezettek egy szokást: az épület előtt elhaladó zarándokoknak kezet nyújtanak, és egy pohár vízzel kínálják őket. Vannak, akik sírva köszönik meg ezt a fogadtatást. Giuseppe Monsone-Gebauer dicsérte a magyar önkéntesek munkáját: Napközben beszélgetnek a zarándokokkal, nyelvi nehézségek sem riasztják el őket. Aki nem beszél más nyelveket, az is tud integrálódni és kommunikálni, a szeretet nyelve segíti ebben” – hangsúlyozta.

„Minden este a szentmise után összegyűlnek a kápolnában. Ott lehet érezni azt az erőt, ami a világ különböző tájairól a zarándokokat arra indítja, hogy legyalogoljanak akár több ezer kilométert. Ezeken a magyar önkéntesek vezette esti összejöveteleken a zarándokok megnyílnak, és megrendítő történeteket mesélnek el.

Az El Camino során a zarándokok mintegy 15%-ában merül fel, hogy önkéntesként részt szeretnének venni az úton lévők fogadásában. Ez is bizonyítja az evangelizációs tevékenység sikerét – mondta Giuseppe Monsone-Gebauer.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria