Magyar részvétel a redipugliai pápai szentmisén

Kitekintő – 2014. szeptember 7., vasárnap | 11:06

A Honvédelmi Minisztérium és a Katonai Ordinariátus szervezésében katonákból álló zarándokcsoport utazik ki a szeptember 13-i pápai szentmisére. Berta Tibor ezredes, általános helynök tájékoztatta a Vatikáni Rádiót.

Magyar kápolna, Visinti

Az Olasz Katonai Ordinárius a pápalátogatásra meghívta Bíró László magyar tábori püspököt és a tábori lelkészeket. A püspök mellett hét katonalelkész utazik ki a Szentatya látogatására.

A Honvédelmi Minisztérium és Magyar Honvédség elöljárói részéről az a döntés született, hogy a Magyar Honvédelemben szolgáló katonák 70 fős csoportja vesz részt az eseményen a Katolikus Tábori Püspökség szervezésében. A csoport előző nap indul két autóbusszal Budapestről és 13-án a kora reggeli órákban érkezik meg Redipugliába. A kiutazó katonákhoz Itáliában csatlakozik Hende Csaba Magyarország honvédelmi minisztere.

A zarándokkatonák részt vesznek Ferenc pápa szentmiséjén, amelyen Bíró László magyar katonai ordinárius és a tábori lelkészek koncelebrálnak.

A katonai csoport a szentmise után meglátogatja a Foglianóban levő osztrák-magyar katonai temetőt, ahol egyházi-katonai megemlékezés keretében imádkoznak, és fejet hajtanak a „Nagy Háború” valamennyi katonája és áldozata előtt. A magyar zarándokok kora délután felkeresik a Visintiben található kápolnát is, melyet az I. világháborúban magyar katonák építettek, ahol szintén kegyeleti megemlékezést tartanak.

A Karszthegység lábánál található Redipuglia az I. világháború ütközeteinek helyszíne. A legnagyobb katonai emlékmű Európában. 100 ezer katona nyughelye. Minden évben több ezer zarándok célállomása.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria