Janus Pannonius szobrát avatták fel a Padovai Egyetemen

Külhoni – 2017. október 16., hétfő | 18:15

Oláh Éva Milánóban élő magyar szobrászművész Janus Pannoniust ábrázoló alkotását avatták fel október 10-én a Padovai Egyetemen.

Az eseményen Rosario Rizzuto, a Padovai Egyetem rektora és Szőcs Géza, a Magyar PEN Club elnöke mondott beszédet. A szoboravatást követően konferenciával, borkóstolóval és koncerttel emlékeztek az 1222-ben alapított egyetem reneszánszkori magyar hallgatójára.

Janus Pannonius – aki később pécsi püspök lett – 1454-től 1458-ig tanult egyházjogot a Padovai Egyetemen: itt kötött barátságot a híres olasz festővel, Andrea Mantegnával. A gondolat, hogy Janus Pannonius szobrot kapjon az olasz egyetemen, már évekkel ezelőtt megszületett. Oláh Éva, aki VI. Pál, II. János Pál és XVI. Benedek pápának is készített szobrot, nagy megtiszteltetésnek, de egyben nagy felelősségnek is érezte, hogy őt kérték fel Janus Pannonius megmintázására.

Oláh Éva műve, mely a XVII. századi Maldura-palota udvara közepén áll, bronzból készült, és a fiatal Janus Pannoniust ábrázolja. A művésznő olyan műalkotást kívánt létrehozni, amely szinte megmozdul és eszpresszivitással hívja magához a nézőt. „Valami nagyon szépet akartam csinálni, mert Magyarország a szívemben van” – hangsúlyozta, és reményét fejezte ki, hogy a szoborkert a jövőben a magyarok találkozóhelyévé válik.

„A magyar reneszánsz ősszefonódik az olasz reneszánsszal” – mutatott rá Oláh Éva. Kifejtette: a megújult, kultúrára és művészetre épülő magyar–olasz kapcsolat nagy nyitás lehet e problematikus Európában, mert Magyarország Janus Pannoniuson keresztül fontos személyiséget adott az irodalomban, a vallásban és a történelemben nemcsak hazánknak, hanem egész Európának.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Padovai Egyetem

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria