Malawiban a harmadik templomot szentségtelenítették meg két hónap alatt

Kitekintő – 2020. október 15., csütörtök | 14:21

A fegyveres rablók legutóbbi rajtaütése október 7-én éjjel történt az afrikai országban. A célpont ezúttal a machingai Nsanama plébániája és kolostora, valamint a hozzájuk tartozó templom volt. A bűnözők elmenekültek, s magukkal vittek egy laptopot, készpénzt, mobiltelefonokat, sőt az Oltáriszentséget is.

„Azt várjuk a kormánytól, hogy tegyen meg minden tőle telhetőt az állampolgárok s így a Katolikus Egyház megvédéséért. Ezzel együtt tisztában vagyok vele, hogy nem állíthatják oda a rendőrséget minden ember háza elé. Tehát arra kérek mindenkit, nézzünk szembe együtt ezekkel a támadásokkal!” – nyilatkozta Montfort Stima mangochi megyéspüspök a történtek után.

Matthew Likambale nsanamai plébános azt mondta, mielőtt behatoltak volna a kolostorba, a rablók megtámadták a biztonsági őrt. „Tudnotok kell, borzalmas éjszakánk volt, miután a rablók betörtek a Canossa-rendi apácák rendházába. Engem kerestek. A nővérek azonban nem engedtek a nyomásnak, és kitartottak amellett, hogy nem tartózkodom az épületben” – számolt be a híveknek Likambale atya.

„Mielőtt behatoltak volna a rendházba, fémrúddal és machetével estek neki a biztonsági őrnek, akit aztán meg is kötöztek. Betörtek az épületbe, a templomban kinyitották a tabernákulumot, kivették az Oltáriszentséget, majd a nővérek szobáiba mentek” – mondta Likambale atya.

Az elmúlt két hónapban ez a harmadik súlyos támadás katolikus intézmények ellen. Az első célpont a Szent Patrik-plébánia volt a lilongwei egyházmegyében, a második Kankao plébániája a mangochi egyházmegyében s most Nsanama plébániája, szintén a mangochi egyházmegye területén.

*

A Malawi Köztársaság Délkelet-Afrikában található, Tanzánia, Zambia és Mozambik határolja. Az Egyesült Királyságtól való függetlenségét 1964-ben mondta ki. A demográfiai robbanás a 20. század második felében négyszeresére növelte a lakosságot. Így a hazánknál nagyjából azonos méretű, 94 280 km² területű országban jelenleg több mint 19 millióan élnek.

A lakosság 98 százaléka afrikai, 2 százaléka európai, ázsiai, amerikai. A lakosság zöme a bantu népekhez tartozik. A többséget az ország névadói, a lakosság 57%-át kitevő malavik vagy csicsevák teszik ki. További etnikumok: lomve (lomwe) 17,6%, jao (yao) 13,5%, nguni (ngoni) 11,5%, tumbuka 8,8%, nyanja 5,8%, sena 3,6%, tonga 2,1%, ngonde 1%, más 3,5%. A lakosság nagy részét kitevő csevák a 16. században vándoroltak be az ország területére.

Az állam hivatalos nyelve az angol, a leginkább beszélt nyelv a csicseva. A lakosság 82%-a keresztény, 13%-a muszlim, 5%-a egyéb, illetve természeti vallások követője.

Fordította: Balláné Sárközi Jáhel

Forrás: Fides hírügynökség

Fotó: AMECEA Secretariat

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria