Máltai segítségnyújtás a tranzitzónákban

Hazai – 2016. július 11., hétfő | 9:58

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat mintegy nyolcvan embere vesz részt a tompai és a röszkei határátkelőknél kijelölt tranzitzónákban indított humanitárius segítségnyújtó akcióban. A karitatív szervezet önkéntesei egészségügyi ellátást nyújtanak, szükség szerint élelmisz

A keddi és csütörtöki napokon zajló humanitárius akcióban a karitatív szervezet mintegy nyolcvan embere – többségében önkéntesek és néhány munkatárs – váltja egymást. A szolgálatba bekapcsolódó segítők számára a zónába belépéshez névre szóló engedélyt állít ki a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal.

A szeretetszolgálat – az állami ellátást kiegészítve, a honvédség egységeivel és a belügyi szervezetekkel együttműködve – a háziorvosihoz hasonló szolgálatot nyújt a zónában tartózkodó embereknek. Az önkéntes orvosok és ápolók lázat és fájdalmat csillapítanak, sérüléseket kezelnek. A hosszú, akár több hónapon át tartó útjuk után a határhoz érkező emberek nagy része valamiféle problémával küzd, jellemzőek a megfázások, az emésztőrendszeri fertőzések, illetve a különböző kisebb sebek a végtagokon.

A tranzitzónában tevékenykedő segítők kevésbé látványos, ám annál fontosabb feladata a személyes találkozásokban jelenik meg. A nyári melegben várakozó emberek kapcsolatot teremthetnek az önkéntesekkel, akik meghallgatják őket, ha módjukban áll, konkrét segítséget is nyújtanak. A tolmácsok közvetítésével zajló beszélgetések hatására csökken az emberekben felhalmozódó feszültség, így kevesebb a konfliktus a zónában.

Forrás és fotó: Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria