Manel Nin, Görögország görögkatolikus apostoli exarchája pappá szentelte Erdei Tamást

Hazai – 2017. június 26., hétfő | 18:03

„Áldd meg, Uram, mindazokat, akik oltárodhoz segítettek!” – ezekkel a szavakkal kezdte meg áldozópapi szolgálatát Erdei Tamás, akit június 25-én Máriapócson szentelt pappá Manel Nin püspök, Görögország görögkatolikus apostoli exarchája.


KÉPGALÉRIA ― klikk a képre!

A Szent Liturgiát Manel (Manuel) Nin püspök, Görögország görögkatolikus apostoli exarchája vezette, Kocsis Fülöp metropolita és Orosz Atanáz megyéspüspök koncelebrált, valamint jelen volt Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát, aki az aznap este kezdődő papi lelkigyakorlat vezetőjeként érkezett a kegyhelyre. A Szent Liturgia és papszentelés olasz, görög és magyar nyelven zajlott.

Manel Nin püspök prédikációjában ― kapcsolódva a felolvasott evangéliumi szakaszokhoz ― arról az összefüggésről beszélt, hogy a szem mint a test és a lélek világossága a keresztény ember életében egyúttal az önzetlenségre való nyitottságot is jelenti. „A test világossága a szem: hallottuk az imént az evangéliumi szakasz első sorait. A szem mint világosság, mint lámpás, mely az egész testet megvilágítja: ez a kép a keresztény ember külső és belső tekintetére vonatkozik, amely nyitott Krisztus fényére. Keresztényként a saját életünkben befogadhatjuk vagy elutasíthatjuk őt, a mi Urunk Jézus Krisztust. Krisztusnak és az ő evangéliumának a befogadása vagy elutasítása nem más, mint a fény vagy a sötétség útja, melyen az ember, a keresztény járhat. Minden keresztény szemének fénye, világossága mindig és egyedül Krisztus evangéliuma lehet: ezen keresztül tekintünk magunkra és másokra.”

„Senki sem lesz képes hűségesnek maradni az evangéliumhoz, mely arra hív bennünket, hogy a béke építői, békességszerzők legyünk, ha ugyanakkor magunkban és másokban a megosztottságot és széthúzást növeljük, vagy egyszerűen blokkolunk és gátolunk bármilyen megbékélési, kiengesztelődési folyamatot. Senki sem képes hűségesnek maradni az evangéliumhoz, mely türelmet és a szív tisztaságát kéri tőlünk, ha közben pedig elzárkózunk a szeretettől és a másik tiszteletétől emberi és keresztény létezésünk minden szintjén. A bűn maga, vagy legalábbis a bűnhöz vezető út ott kezdődik, ahol az ember a saját szívében és cselekedeteiben keresi, vagy legalábbis elfogadja ezt a »kettős életet«, a két úrnak való szolgálás hamis illúzióját” ― figyelmeztett a püspök.

A szertartás során püspöki kézrátétel által pappá szentelték Erdei Tamás diakónust; a lehívott Lélek eljövetelével és ajándékaként.

A liturgia hagyományos menete szerint az Egyház mutatta be és vezette őt a püspökhöz. Háromszor megkerülte az oltárt, az érettünk meghalt és feltámadt Krisztust, megcsókolva őt; kifejezve elkötelezettségét Krisztus és az ő evangéliumának hirdetésére és szolgálatára, mindezt a magyar Görögkatolikus Egyházban.

Erdei Tamás választott jelmondata: „Áldott vagy te, Uram, taníts meg engem a te igazságaidra!” (Zsolt 118,2)

Grunda János pasztorális helynök a szertartás végén felolvasta a Szocska A. Ábel apostoli kormányzó aláírásával hitelesített kinevezést, amely szerint az újszentelt a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Piricse községben kezdi meg papi szolgálatát.

Forrás és fotó: Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria