Maradiaga bíboros szót emelt a migráns gyermekek érdekében

Nézőpont – 2014. július 28., hétfő | 17:54

Október óta 52 ezer gyermeket tartóztattak le a mexikói–amerikai határon. Oscar Andres Rodriguez Maradiaga hondurasi bíboros bírálta a migráns gyerekek ellen folytatott politikai propagandát. A Szaléziak.hu írását közöljük.

Maradiaga bíboros bírálta a politikusokat, akik azzal vádolják a gyerekeket, hogy eddig nem létező betegségeket hurcolnak be az Egyesült Államokba – idézi a La Tribuna napilap Tegucigalpa érsekét. – Mindez olyan jelenségekhez vezet, mint a bevándorlás ellen szervezett tiltakozó felvonulások. A gyerekek ártatlan áldozatai a körülményeknek, megérdemelnék, hogy tiszteletben tartsák és támogassák őket.

Példa nélküli bevándorlási hullámmal néz szembe az Egyesült Államok:  tömegesen érkeznek gyerekek Közép-Amerikából a jobb élet reményében. A mexikói–amerikai határon tavaly október óta több mint 52 ezer gyermeket tartóztattak fel, akik a Salvadori Köztársaságból, Hondurasból vagy Guatemalából menekültek el. Az amerikai hatóságok hajthatatlanok: mindenkit visszatoloncolnak, függetlenül attól, hány éves. A menekülthullám újra felerősítette a bevándorlásellenes hangokat, főleg a határ menti településeken. Júniusban hetente néhány ezer valamely közép-amerikai országból származó gyermek lépte át az amerikai határt, olykor felnőtt kísérő és papírok nélkül. Többségük az erőszak és a szegénység elől menekül.

Maradiaga bíboros keményebb fellépést követel a gyermekkereskedők ellen, akik nagy pénzösszegeket csalnak ki a kétségbeesett családoktól, majd nagyon gyakran egyszerűen sorsukra hagyják a gyerekeket. Püspöktársától az Egyesült Államokban megtudta, hogy a csempészek lefizetik az amerikai határőröket. „Ott is létezik a kétféle erkölcs kettős mércéjének jelensége” – hangsúlyozta.

A probléma nem csak az Egyesült Államokat érinti: Mexikó és a többi tranzitország is humanitárius válságról beszél a nagyszámú gyermekbevándorló miatt. A legtöbbször átutazóvízumot adnak a menekülteknek, hogy védettebbek legyenek útjuk során. Egy 17 éves hondurasi fiú elmondta, hogy leginkább mégis Isten kegyelmében bízik: „Sokan ijesztgettek azzal, hogy útközben megtámadnak vagy elrabolnak majd. De velem ez nem történhet meg, mert azzal a hittel utazom, hogy Isten segít, és megvéd.” Sokak számára azonban az utazás kitoloncolással ér véget, és a jobb élet álma örökre szertefoszlik.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria