Márfi Gyulával ünnepelték a beregszászi templombúcsút

Külhoni – 2019. szeptember 19., csütörtök | 15:52

Márfi Gyula nyugalmazott veszprémi érsek mutatta be szeptember 15-én a beregszászi Szent Kereszt felmagasztalása-templom búcsúi szentmiséjét. Az ünnepre Kárpátalja számos településéről érkeztek hívek.

A szentmisén Molnár János beregszászi esperes, plébános, Mankovics Sándor nagybégányi plébános, Marosi István görögkatolikus lelkész, valamint Merva Péter, a Veszprémi Főegyházmegye beregszászi származású papja koncelebrált.

Márfi Gyula a Szent Kereszt felmagasztalása ünnepe kapcsán mondott prédikációjában a buddhisták és a nyugati, modern világ szenvedéshez való viszonyát hasonlította össze a keresztények kereszttel való kapcsolatával.

Buddha szerint ki kell oltani magunkból az élet utáni szomjat, és el kell jutni a szent közömbösség állapotába. A modern ember mértéktelenül adagolja a fájdalomcsillapítókat, az élvezeti cikkeket. Ezeken az utakon azonban nem lehet eljutni a teljes boldogságra. A fakírok, akik érzéketlenné válnak a fájdalomban, érzéketlenek maradnak az örömben is; a modern ember pedig az élvezeti cikkek rabjává válik. Jézus a kereszt által mutat utat a fény felé, a keresztút által a mennyei boldogság felé – hangsúlyozta Márfi Gyula. Végül rámutatott, hogy a kereszthordozásnak háromféle értelme is lehet életünkben: vezekelhetünk a bűneinkért, tökéletesedhetünk általa, engesztelhetjük Istent mások bűneiért.

A szentmise ünnepi körmenettel zárult. A szervezők agapéval várták a vendégeket, közben a kígyósi Szederinda néptáncegyüttes fellépését tekinthették meg a jelenlévők a templomudvarban.

Forrás és fotó: Kárpátalja.ma/Veszprémi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria