Mária-dalokkal jelent meg a Vaskeresztesi Német Nemzetiségi Kórus új CD-lemeze

Kultúra – 2017. július 25., kedd | 13:11

A fennállásának huszadik évfordulóját ünneplő Vaskeresztesi Német Nemzetiségi Kórus harmadik CD-lemezét jelentette meg júniusban, melyen Mária-dalokat szólaltatnak meg.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A lemez a 32. Szülőföld Találkozó alkalmából jelent meg, melynek Vaskeresztes adott otthont június közepén. A német nemzetiségi találkozót évente más-más településen szervezik meg a Vas és Zala megyei németek. Az idei, vaskeresztesi rendezvényt a helyi német önkormányzat, az énekkar és a német ifjúsági tánccsoport szervezte. A találkozó azért is volt különleges, mert a Vaskeresztesi Német Nemzetiségi Kórus a huszadik, az ifjúsági tánccsoport a tizedik, a gyermek tánccsoport az ötödik születésnapját ünnepelte.

Az énekkar helyi és német nemzetiségi népdalokat és liturgikus dalokat énekel. Hatosné Németh Valéria, a Vaskeresztesi Német Önkormányzat elnöke, az énekkar és tánccsoportok vezetője úgy fogalmazott: a zene, az éneklés szeretete, mely harmóniát ad testnek és léleknek, tarja össze ezt a csoportot. Sok fellépési lehetőséget kapnak az egész Dunántúlon, hogy dalkincsüket bemutathassák, de felléptek már Ausztriában, Németországban is. „Egy nagycsaláddá alakultunk. Szeretettel gondolunk fellépéseinkre, a sok szülőföld találkozóra, a közös adventi, vagy Pinkamenti Egyházi Kórustalálkozókra – idézte fel a kórusvezető. – Szép, felejthetetlen emlékek fűznek a dunaszentmiklósi, pilisvörösvári és villányi fellépésekhez, szarvaskendi programhoz, de említhetném a tavalyi harkai, kiszsidányi, szombathelyi fellépést, a sváb bálokat, a fellépéseket a Nemzeti Művelődési Intézetben és számos helyi rendezvényt.”

Eddig három CD-lemezük jelent meg: egy német népdalokkal, egy német karácsonyi énekekkel és most a harmadik egyházi dalokkal. A Mária-dalokat német nyelven énekelik. Szeretnék a helyi, hienz nyelvjárást megtartani, szokásokat, hagyományokat tovább ápolni.

Színpadra állították a falusi élet pillanatait: így a farsangi beszélgetéseket, a pünkösdi hagyományokat, a tejcsarnoki trécselést és a kimaradhatatlan tollfosztást. Évente készülnek Jézuska-várással a templomban, illetve szüreti felvonulást is szerveznek. Szent Márton életét németül is megörökítették.

A Vaskeresztesi Német Önkormányzat az énekkarban eltöltött húsz, valamint a tánccsoportban eltöltött tíz, illetve öt év áldozatos, színvonalas és lelkiismeretes munkának érdemeiért, a szép dalok, táncok továbbörökítéséért, a helyi hagyományok megtartásáért, a jeles ünnepek és emlékezetes pillanatok színpadra állításáért, a közösségben vállalt fáradhatatlan, magas színvonalú munkáért oklevélben részesítette a kórus és a tánccsoportok tagjait. Az okleveleket Ritter Imre, a magyarországi németek parlamenti szószólója adta át a 32. Szülőföld Találkozó alkalmával.

Marton Ferenc, a Vas megyei közgyűlés alelnöke a jubiláló énekkarnak és a tánccsoportoknak a Vas Megye Önkormányzatának Közgyűlése elismerő oklevelét adományozta „a kulturális élet gazdagításáért és Vaskeresztes község hírnevének öregbítéséért a jubiláló csoportok évfordulója alkalmából”.

A találkozó során a helyi hagyományőrzők és a vendég tánccsoportok tagjai ünnepi szentmisén vettek részt, melyen népviseletüket viselték. A szentmisét Inzsöl Richárd szentpéterfai káplán mutatta be, felajánlva azt a hagyományőrzőkért, a jubiláló énekkar és tánccsoport tagjaiért, szeretteikért és a vendég tánccsoportok tagjaiért.

Forrás: Szombathelyi Egyházmegye

Fotó: Horváth Krisztina és Unger Csilla

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria