Mária-kegyhelyek jubileuma a Vatikánban

Kitekintő – 2016. szeptember 18., vasárnap | 13:40

Az irgalmasság szentéve egyik kiemelkedő és látványos központi eseményének ígérkezik a Mária-kegyhelyek jubileuma, melyet október 7. és 9. között rendeznek Rómában.

A háromnapos programsorozat október 7-én 18 órakor ünnepi szentmisével kezdődik a Santa Maria Maggiore-bazilikában, Róma legfontosabb Mária-kegyhelyén. 

A különböző Mária-kegyhelyek delegációi kegyképeik másolatával, zászlókkal, szobrokkal, népviseletekben, október 8-án 14 órától gyülekeznek a Szent Péter téren, ahová 16.30-tól körmenetben vonulnak be. Egy országból több Mária-kegyhely is részt vehet, a kegyhelyeket 3-10 fős delegációk képviselik. 17:30 órától Ferenc pápa vezet imavirrasztást a Szent Péter téren.

Október 9-én délelőtt 10 órakor pápai misével zárul a jubileumi találkozó a Szent Péter téren.

Mint ismeretes, Rómában számtalan Mária-kegyhely van, de Itália egésze is gazdag a nemzetközileg ismert, illetve a helyi jelentőségű kegyhelyekben. A magyaroknak is van egy kicsiny Mária-kegyhelye Rómában: a vatikáni bazilika altemplomában található magyar kápolna, melynek a Magyarok Nagyasszonya a védőszentje.

A Mária-kegyhelyek jubileuma éppen Magyarok Nagyasszonya október 8-i ünnepére esik. Aznap, szombaton délelőtt a Szent Péter-bazilika főpapja, Angelo Comastri bíboros mutat be majd szentmisét a bazilika ún. Katedra-oltáránál a Magyarok Nagyasszonya-kápolna búcsúja, Magyarország Patrónája ünnepe alkalmából.

Remélhetőleg Mária országának több Mária-kegyhelye is képviseltetheti magát a jubileumon, tanúságot téve a Szentatya és a világ színe előtt Szűz Mária iránti tiszteletünkről. Fontosabb kegytemplomaink az ún. „kisbazilikai” rang birtokosaiként egyébként is szorosabb kapcsolatot ápolnak Szent Péter székével, a vonatkozó szabályoknak megfelelően.

A római Magyarok Nagyasszonya-kápolna

A középkori Szent Péter-bazilika mellett Szent István király magyar zarándokházat alapított, melynek II. Szilveszter pápa ajándékaként kápolnája is volt. A kápolnát 1776-ban a bazilika új sekrestyéjének építésekor, megváltási díj fizetése után lebontották. Újjáépítése elmaradt.

A mai kápolna megalkotásának gondolatát először Ádám György prelátus, a külföldi magyarok szentszéki képviselője vetette fel, Lékai László érsek magáévá tette, kérésére Boldog VI. Pál pápa engedélyezte. Az épület 1980-ban készült el, október 8-án szentelte fel Szent II. János Pál pápa.

A tervezésben részt vettek Brestyánszky Ilona, Gerő László és a Képzőművészeti Lektorátus. A 11 m × 4,5 m-es, dongaboltozatú kápolna szentélyében az egész falat betöltő dombormű látható: hat szkíta aranyszarvassal és honfoglaláskori tarsolylemezek mintáitól ihletett, stilizált, szimbolikus életfával. Ezen függ Varga Imre magyaros vonású Madonnája, karján a Gyermekkel.

A kápolna jobb oldalán két félkörív alakú nyílás és lépcső vezet a folyosóra. Szent István király bronzszobra, Varga Imre műve, az oltárhoz közel eső, első lépcsősoron áll, jobbjában a magyar Szent Korona.

Az oldalfalakra tizenkilenc kő dombormű került: Csíkszentmihályi Róbert (Boldog Erzsébet, Boldog Dominici János, Szent Hedvig), Kiss Sándor (Boldog Gizella, Szent Erzsébet, Szent Margit), Kiss Kovács Gyula (Szent Imre, Skóciai Szent Margit, Portugáliai Szent Erzsébet), Kiss Nagy András (Szent László, Szent Piroska, Szent Kinga), Kő Pál (Szent Adalbert, Szent Gellért, Boldog Özséb) és Marton László (Boldog Jolánta, Boldog Szalóme, Magyar Szent Mózes, Toulouse-i Szent Lajos) alkotásai.

A kápolna 2001-ben és 2004-ben két újabb domborművel gazdagodott: Lebó Ferenc Boldog Apor Vilmost és Oláh Éva Arré Boldog Batthyány-Strattmann Lászlót ábrázoló alkotásával. A kápolna hátfalán Tóth Imre három méter átmérőjű bronz domborművén négy magyar vonatkozású pápa látható: II. Szilveszter, a Szent Korona küldője; III. Callixtus, a déli harangszó elrendelője; VI. Pál, amint átadja Lékai bíborosnak a kápolna modelljét; valamint II. János Pál, aki fölszentelte a kápolnát.

Forrás: Magyar katolikus lexikon

Forrás: Magyarországszentszék.blogspot.hu

Fotó: Magyarországszentszék.blogspot.hu; Magyar Kurír

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria