Mária Magdolna-búcsút ünnepeltek Zalaegerszegen

Hazai – 2017. július 24., hétfő | 13:28

Július 23-án tartották a zalaegerszegi Mária Magdolna-templom búcsúját. Az ünnepen Székely János megyéspüspök mutatott be szentmisét.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Mária Magdolna tisztelete régi időkre nyúlik vissza Zalaegerszegen. A település első plébániatemplomának, amit valamikor a 13. század első felében építettek, névadója is ő volt. A román kori épületet a 14–15. században gótikus stílusban építették át. A ma is látható templomot a barokk korban emelték. Az épület alapkövét 1747-ben tették le, majd 1803-ban szentelték fel. A templom a város egyik legnagyobb ékessége.

Idén Székely János megyéspüspök is részt vett a búcsúi szentmisén. A liturgia kezdetén Stróber László apát-plébános vezetésével imádkoztak a hívek az egyházmegye vezetőjéért. A plébánia tanácsadó testülete nevében Fercsák Tamás köszöntötte a főpásztort.

Szentbeszédében Székely János felidézte az evangéliumból Mária Magdolna történetét, akit hét gonosz lélektől szabadított meg Jézus. A bűn eluralkodott tettein, de amikor találkozott Krisztussal, megváltozott az élete. Jézus tekintetében nem lenézés volt, hanem Isten megtisztító és felemelő pillantása. Mária Magdolna szíve megtelt hálával, bűnei bocsánatot nyertek. Ott állt a kereszt alatt is, és ő az első hírvivője a feltámadásnak.

A mi életünkben is lehet ilyen változás – mutatott rá a főpásztor. – Aki találkozik az élő Krisztussal, annak szívét betölti Isten fénye és békéje, az az ember átalakul, újjászületik. A mai ünnep arra irányítja figyelmünket, hogy engedjük be mi is az életünkbe Krisztus fényét, az ő tekintetét. Találkozzunk vele, mint Mária Magdolna. Engedjük, hogy ez a fény alakítson minket, betöltse életünket. A mai világnak nagy szüksége van erre, mert az emberek többsége elfordult az éltető forrástól. Csak Isten tudja az emberi szívet teljesen betölteni. Az élő Krisztussal kellene a világnak találkoznia, hogy a szívünk megteljen és túlcsorduljon, ahogy Mária Magdolna esetében is történt – mondta Székely János.

A szentmise végén Stróber László apát-plébános mondott köszöntőt, majd a helyi Cursillo csoport tagjai elénekelték a lelkiségi mozgalom De colores! című dalát.

Forrás és fotó: Szombathelyi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria