Mária-szobrok hordozói találkoztak Vaskúton

Hazai – 2015. július 7., kedd | 15:06

Hatodik alkalommal rendezték meg a Mária-szobrok hordozóinak hagyományos találkozóját a 3350 lelket számláló észak-bácskai Vaskúton, a Vaskúti Vendégváró Vigasságok keretében július 5-én – tájékoztatta szerkesztőségünket Gaugesz József.

KÉPGALÉRIA – Klikk a képre!

A szoborhordozókat a vaskúti Szentháromság-templomban és a mellette lévő téren várták. A vajdasági Szenttamás mellett Bácsbokod, Bátmonostor, Dunafalva, Dusnok, Fajsz, Mórahalom, Nagybaracska, Nemesnádudvar, Szeremle és Vaskút lányai, asszonyai különböző nemzetiségek népviseletébe öltözve hozták el templomaik szalagokkal és virágokkal feldíszített hordozható Mária-szobrait a hagyománnyá vált vaskúti találkozóra. 

Az ünnepi szentmisét Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek és Szűcs Tibor ezüstmisés plébános mutatták be.

A 25 éve felszentelt Szűcs Tibor odaadó szolgálatát Vaskút község hívei nevében Alszegi Zoltán polgármester köszönte meg. Szűcs Tibor választott jelmondata szellemében – „Menjetek el az egész világra, és hirdessétek az evangéliumot minden teremtménynek” (Mk 16,15) – szolgálja szülőfaluja, Bácsszentgyörgy, valamint Gara és Vaskút katolikus közösségét – hangzott el a köszöntőben.

Bábel Balázs érsek prédikációjában hangsúlyozta a manapság különösen fontos társadalmi értékeket: az erkölcsiséget és az emberi élet tiszteletét.

A hit Istentől származik, és erőt ad a mindennapi megpróbáltatások, keresztek elviselésére. De a hitért tenni, imádkozni kell – hangsúlyozta a főpásztor. – Szűz Mária a hit tanúja, erénye az alázatosság, hite például szolgálhat nekünk, a neki szentelt kegyhelyek pedig testi és lelki gyógyulást hozhatnak nekünk, ahogy ez számos esetben meg is történt.

Hitünk megerősítése, őseinktől átvett egyházi hagyományaink ápolása, továbbadása vezet el az üdvösséghez. Vallásunk identitásunk, múltunk, jelenünk és jövőnk része – hívta fel a figyelmet az Bábel Balázs.

Az ünnepi szentmisét követő körmenet a vaskúti Kraul Antal Fúvószenekar kíséretében a templomteret megkerülve tért vissza a templomba áldásra.

A találkozót Knipf Jánosné Erzsébet szervezte. A következő, hetedik találkozót 2016 júliusának első vasárnapjára tervezik.

Fotó: Gaugesz József

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria