Máriapócson találkoztak a szatmári egyházmegye tanácsosai

Külhoni – 2015. január 29., csütörtök | 17:26

Idén a máriapócsi zarándokházba hívták január 23-a és 25-e között a Szatmári Római Katolikus Egyházmegye plébániáinak egyháztanácsosait, hogy az előző évek gyakorlatának megfelelően alkalmuk legyen a találkozásra és tapasztalatcserére – adja hírül a Szatmári Egyházmegye.

Az egyháztanácsos híd a plébános és a hívek között – hangzott el Máriapócson, a Szatmári Egyházmegye egyháztanácsosainak éves találkozóján. A hétvégi programot a Szatmári Római Katolikus Püspökség Világiak Irodája szervezte, melynek munkatársai igyekeztek aktuális témákkal megszólítani a résztvevőket.

Felföldi László Debrecen-Nyíregyházi egyházmegyés püspöki helynököt, a debreceni Megtestesülés templom plébánosát kérték fel, hogy az összejövetelen ossza meg tapasztalatait a plébánián belüli kommunikációval, illetve a plébános és a közösség együttműködésével kapcsolatban.

A helynök előadásában elmondta: létfontosságú a keresztény hitet közösségben megélni. A plébánia kisebb, személyes közösségekből épül fel, ezeket a plébános mellett az egyháztanács fogja össze. Ugyanakkor Ferenc pápa intelmeinek megfelelően nem elég megmaradni a templom falain belül, ki kell menni az emberekhez, párbeszédet kezdeményezve, megfelelő nyitottsággal és érzékenységgel.

Felföldi László a keresztényüldözőből megtért Szent Pál példáján keresztül szemléltette a Krisztus szerinti hittel megélt hivatást, amely felhasználja az adott eszközöket, képességeket: Isten Igéje a mindenen áthatoló „kard”, az Atya gondviselése a „mellvért”, a közösség az úton járáshoz szükséges „biztonságos saru”. Felföldi László konkrét példákkal mutatott működő, járható megoldásokat a plébániaközösségben, egyháztanácsban felmerülő problémákra.

A szombati nap során tanúságot tett a szatmárnémeti Kis Szent Teréz- és a nagybányai Krisztus Király-plébánia egyháztanácsa is.

Vasárnap pedig tovább taglalták a kommunikáció gondolatkörét, a hibák, zsákutcák számbavétele mellett további üzenetátadási és -befogadási módszereket is megismertek.

A találkozó kiemelkedő pontja volt a szentmise. A hétvége során a megosztásokon kívül jutott idő kötetlen beszélgetésre, valamint a kegytemplom és a máriapócsi örökség megtekintésére is.

Fotó: Szatmári Római Katolikus Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria