Máriapócsra zarándokoltak a Debrecen-nyíregyházi egyházmegye papjai

Hazai – 2017. június 20., kedd | 15:43

Az egyházmegye papjai Palánki Ferenc főpásztor hívására és részvételével lelkigyakorlatra érkeztek a máriapócsi nemzeti kegyhelyre. Az eseményről Kocsorák János, a Máriapócsi Lelkigyakorlatos és Zarándokház lelkipásztori kisegítője kérdezte a megyéspüspököt.


A zarándoklaton az egyházmegye huszonhárom lelkipásztora, az aktív papok csaknem egyharmada vett részt. A Debrecen-nyíregyházi egyházmegye püspöke elmondta, hogy a lelkinap kiváló hangulatban telt, ami annak is köszönhető, hogy nagyszerű előadót találtak Szentmártoni Mihály jezsuita szerzetes, a római Pápai Gergely Egyetem professzora, a Szentek Ügyei Kongregációjának konzultora személyében, és mert „Máriapócs olyan szent tér, ahol érezni lehet az isteni jelenlétet” – fogalmazott Palánki Ferenc.

Az elmélkedések alapgondolata, vezérfonala a következő volt: az én Istenem, az én Jézusom, az én hivatásom, az én papságom, az én szenvedésem, az én feltámadásom... „Minden az »én«-nel kezdődik. És mégis: nem rólam szól! Nem én vagyok a középpontban, hanem Isten” – olvasható a beszámolóban.

Elmélkedésében Szentmártoni Mihály kifejtette: a jobb lator nem tudta a fejét odafordítani Jézus keresztjére, de Mária arcát láthatta, és abból kiolvashatta az isteni irgalmasságot. Mária arca visszatükrözte Jézus jóságát és szeretetét. „Valahogy mi is így vagyunk: Máriapócson ránézünk az Isten anyjára, és érezzük Jézus szeretetét” – mondta a megyéspüspök.

„Fontos lehet az is, hogy (...) a püspök megszólítható közelségben van. Visszajelzéseket kapok, mi az, amit nem jól csinálok, mi az, amit másképp kellene... Ez egy olyan lehetőség, amikor nem kell a hivatali ügyekkel foglalkozni, most lehet egy kicsit egymással találkozni. Minden találkozás, ha szeretetben éljük meg, ünnep, Isten jelenlétének ünnepe” – hangsúlyozta Palánki Ferenc.

Forrás és fotó: Nyíregyházi egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria