Mariazell kegyszobra másolatát ajándékozta Pannonhalmának

Megszentelt élet – 2016. augusztus 24., szerda | 16:25

Nagyboldogasszony ünnepére, augusztus 15-ére Karl Schauer mariazelli házfőnök értékes ajándékot adott a pannonhalmi bencés közösségnek: a mariazelli Szűzanya szobrának másolatát. Az ajándékot az ünnepi szentmise celebránsa és szónoka, Várszegi Asztrik főapát vette át az osztrák kegyhelyen.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A kegyszobor másolata  a 18–19. század fordulójáról származik. A celli Mária trónoló Madonna, aki gyümölcsöt nyújt ölében tartott gyermekének. E motívum az új Évára utal, aki az engedelmesség és a megváltó szenvedés gyümölcsét nyújtja az új Ádámnak. A gyermek Jézus jobb kezében alma van, bal kezével az anyjától kínált gyümölcs után nyúl.


A magyar bencések a 18. századtól napjainkig több szálon kötődtek és kötődnek a zarándokhelyhez. Celldömölk, „kis Cell” a bizonyítéka, hogy milyen erős ez a kapcsolat. Akik nem juthattak el a stíriai Máriacellbe, itthon is tisztelhették a celli Szűzanyát. Koptik Odó celldömölki apát 1739-ben hozott egy celli szobormásolatot Celldömölkre.


Tihany apátsági templomában egy mellékoltár van a celli Szűzanyának szentelve. A Mariazelli-oltár 1762-ben készült el, Vajda Sámuel 1760-ban Dömölkről került a tihanyi apáti székbe. Így az oltár állítását, a kultusz meghonosítását az ő tevékenységéhez köthetjük. Az eredeti Mária-szobor azonban elveszett, a jelenlegi a tiroli St. Urlichban készült 1889-ben.


A közelmúltig, amikor arra lehetőség nyílt, bencés atyák látták el a magyar gyóntatói szolgálatot az osztrák kegyhelyen. Sümegh Lothár (1961–1984) az ottani temetőben is nyugszik, Pálmai Godofréd (1991–1994–2015), Kühár Ede (1994–2006) éltek Mariazellben, másik időszakonként, nyaranként vettek részt a magyar zarándokok lelkipásztori gondozásában (Forrai Botond, Nyiredy Maurus, Gáspár Adalbert atya). Ez év őszétől ismét bencés atya, Keresztfalvi Péter áll a zarándokok szolgálatába.

Forrás és fotó: Pannonhalmi Főapátság

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria