Újra megkezdte működését a katolikus gimnázium Marosvásárhelyen

Külhoni – 2014. szeptember 16., kedd | 15:12

Három éve tartó küzdelem után szeptember 15-én immár hivatalosan is megkezdte működését a marosvásárhelyi II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Teológiai Gimnázium, mely egyelőre a Bolyai Farkas Gimnáziumban működő négy katolikus osztályból áll – tájékoztat a Krónika.ro.

Az új felekezeti iskola igazgatója, Tamási Zsolt elmondta: pénteken délben vette át kinevezését Illés Ildikó főtanfelügyelő-helyettestől, és hosszú percekig nem hitte, hogy a tanév első napjától valóban elindulhat az új oktatási intézmény.

„Álltam, néztem a kinevezést, és alig mertem elhinni, hogy valóra vált sokunk álma, sikerült újraindítani a római katolikus gimnáziumot. Szombaton hosszas keresgélés után megtaláltam a tanfelügyelőség honlapján a hivatalos átiratot, amelyben önálló iskolaként szerepel a katolikus gimnázium. A diákok is csupán hétfő reggel, a tanévnyitón szereztek tudomást erről, szüleik úgyszintén” – mondta Tamási Zsolt.

A tanévnyitón elhangzott beszédében az új intézmény vezetője hangsúlyozta, hogy a több éve tartó törekvés meghozta eredményét. „Egyelőre nincs irodánk, pecsétünk, és titeket jelenleg csupán annyiban érint a változás, hogy más lesz az igazgató, és a Bolyai Farkas Gimnázium helyett azt fogják írni az ellenőrzőtökbe, hogy Római Katolikus Teológiai Gimnázium” – mondta az újonnan kinevezett Tamási Zsolt a diákoknak, majd felkérte őket, hogy válasszanak maguk közül egy képviselőt, aki a vezetőségi tanácsban képviseli a tanulókat.

A Római Katolikus Teológiai Gimnázium ebben a tanévben még a Bolyai- iskolában marad, jövő ősztől pedig hazaköltözik az Unirea Főgimnázium melletti kis épületbe. Tamási Zsolt elmondta: a városházával folytatott egyeztető tárgyalások értelmében nem fogják átvenni a magyar osztályokat az Unireából, hanem indítanak egy-egy előkészítő és ötödik osztályt, valamint több kilencediket, a felekezeti osztályon kívül társadalom- vagy természettudományi osztályt is. A tervek szerint öt év alatt duzzad háromszázra a diákok száma, ennyire van szüksége egy önálló jogi státussal rendelkező tanintézetnek.

A II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnáziumot, mint ismeretes, a román állam 1948 augusztusában, az államosítási törvény keretében számolta fel.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria