Nem biztos, hogy tanévkezdésig létrehozható az új katolikus iskola Marosvásárhelyen

Külhoni – 2018. január 16., kedd | 16:20

Liviu Pop román oktatásügyi miniszter szerint nem biztos, hogy az őszi tanévkezdésig létrehozható az új katolikus iskola Marosvásárhelyen.

A miniszter egy hétfői marosvásárhelyi sajtótájékoztatón beszélt erről, miután Dorin Florea polgármesterrel és Péter Ferenccel, a Maros megyei önkormányzat elnökével is tárgyalt. Kijelentéseit a Székelyhon és a Maszol (Új Magyar Szó online) portál idézte.

Liviu Pop megjegyezte: az intézmény létrehozásáról szóló törvény februárban kerül a román szenátus elé. Ezt azonban az elfogadása után meg lehet támadni az alkotmánybíróságon, és ennek következtében megtörténhet, hogy a szeptemberi tanévkezdésig nem sikerül rendezni a marosvásárhelyi iskola ügyét.

A tárcavezető azonban azt is hozzátette, hogy miniszteri rendelettel is létre lehet hozni a tanintézetet, ha a helyi önkormányzat ezt kéri, és az önkormányzat tulajdonosa vagy bérlője az iskolaépületnek. Hozzátette: erről a lehetőségről tájékoztatta Dorin Florea polgármestert, és várja a válaszát. A miniszter hangsúlyozta: a tárca mindenképpen a tanulók érdekeit tartja szem előtt. Azt is megjegyezte, hogy a Szociáldemokrata Párt (PSD), melyhez ő maga is tartozik, támogatja a marosvásárhelyi iskolaügy rendezését.

A román korrupcióellenes ügyészség (DNA) 2016 októberében kezdte vizsgálni a marosvásárhelyi római katolikus gimnázium 2014-es létrehozásának körülményeit, és 2017 szeptemberében vádat emelt ez ügyben Ştefan Someşan volt főtanfelügyelő és Tamási Zsolt volt iskolaigazgató ellen. Az ügyészségi vizsgálat és az iskola létrehozásának részleteit rögzítő tanfelügyelőségi határozat bírósági felfüggesztése vezetett oda, hogy a katolikus gimnázium a 2017-es tanévkezdéstől megszűnt önálló intézményként működni. Diákjai továbbra is ugyanabban a – a Római Katolikus Egyház tulajdonában levő – épületben kezdhették meg a tanévet, ahol korábban is tanultak, de ehhez már a magyar tannyelvű Bolyai Farkas Gimnázium biztosította a szervezeti keretet.

A magyar kormány 2017 szeptemberében bejelentette: a tanintézet jogi státusának megszűnte miatt vétót emel Románia OECD-csatlakozása ellen, majd később, amikor Liviu Dragnea, a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke biztosította Orbán Viktor miniszterelnököt az iskola újraalapításáról, Magyarország visszavonta a kilátásba helyezett vétóját.

Forrás: MTI

Fotó: Erdon.ro

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria