Márton Áron püspökre emlékeztek Kismartonban

Külhoni – 2014. szeptember 30., kedd | 13:25

A Kismartoni Magyar Lelkészség és a Jakab Antal Keresztény Kör közös szervezésében emlékeztek Márton Áronra szeptember 21-én az őrvidéki tartományi székhely ferences templomában a magyar nyelvű szentmisén és az azt követő emlékprogram keretében – tájékoztatta szerkesztőségünket Varga Gabriella.

A kismartoni (Eisenstadt) emlékprogram címét és mottóját P. Bíró Antal OFM verséből kölcsönözték a szervezők: „Szórja fényét a világon szerteszét” – Főhajtás Erdély nagy püspöke, Márton Áron emléke előtt.

A szentmise főcelebránsa Vencser László volt, aki így fogalmazott: „Márton Áron püspökre emlékezünk. Megköszönjük őt Istennek, és amikor elimádkozzuk boldoggá avatásáért az imát, amit Erdély templomaiban a hívek évek óta minden szentmise után elimádkoznak, akkor azért is könyörgünk, hogy példaként követhessük őt.”

A szentmisét követően Geréd Péter, Márton Áron egykori tanítványa egy, a püspök kézjegyével ellátott, bekeretezett fényképet helyezett el az áldoztatórácson.

A műsorban Márton Áron püspök előtt tisztelgő versek hangzottak el, valamint a rendezvény házigazdája, Pál László püspöki vikárius, a kismartoni Egyházmegyei Bíróság vezetőjének visszaemlékezése. A vikárius elmondta: először szülőfalujában, Szentegyházasfaluban látta a püspököt 1969. július 29-én, amikor Márton Áron megbérmálta őt. 1975-ben ismét találkoztak, amikor Pál László Gyulafehérváron elkezdte a kántoriskolát, s a székesegyházban Márton Áron mutatta be a Szent Mihály-napi ünnepi szentmisét szeptember 29-én. „Ott állt előttünk, és igét hirdetett az a nagy püspök, akiről otthon mindenki beszélt” – fogalmazott Pál László. Később, érettségijük előtt, 1979 májusában Márton Áron lakosztályában fogadta őket. A beteg, már nehezen beszélő püspök szavai nagy hatással voltak a diákokra.

A kismartoni rendezvény a Jakab Antal Keresztény Kör egész éves Márton Áron-emlékprogram-sorozatának része volt, melyet a gyulafehérvári egyházmegyét negyvenkét éven át irányító, jelenleg boldoggá avatására váró főpásztor püspökké szentelésének 75. évfordulója alkalmából rendeztek meg. A programsorozat célja, hogy a nyugati diaszpórában élő, Erdélyből és a Kárpát-medence más tájairól elszármazott magyarok is emlékezzenek Isten szolgájára, és tiszteleghessenek emléke előtt.

Fotó: Renner Adél

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria