Másolatot loptak el a valódi Brueghel-festmény helyett egy olaszországi templomból

Kultúra – 2019. március 16., szombat | 18:53

Másolatot loptak el ifjabb Pieter Brueghel (1564–1637/38) flamand festő valódi alkotása helyett március 13-án reggel egy olaszországi templomból, mert a nagy értékű művet már egy hónapja kicserélték egy másolatra – írta a BBC News az olasz rendőrség közleménye alapján.

Az eredeti Brueghel-kép

A Krisztus keresztre feszítését ábrázoló műalkotást szerda reggel vitték el a tolvajok Castelnovo Magra liguriai település Szent Mária Magdolna-templomából.

A tolvajok kalapáccsal törték be a tároló üvegét, a bűntény után autóval menekültek el.

Órákkal később a helyi rendőrség elmondta, hogy hallottak a műkincslopás tervéről, ezért kamerákat szereltek fel, hogy segítségükkel elkapják a tolvajokat.

A festményt másolattal helyettesítették, az eredetit biztonságos helyre szállították – közölték a rendőrök.

A kamerák felvételeit tanulmányozzák, a nyomozók keresik a bűnözőket.

A bűntény után, mielőtt a cserére fény derült volna, Daniele Montebello polgármester az ANSA hírügynökségnek elmondta, „ez egy felbecsülhetetlen értékű műalkotás, ellopása hatalmas csapás közösségünkre”.

Később elárulta, hogy tudott a cselről, de „a nyomozás érdekében egy ideig nem mondhatott róla semmit”.

A templom dolgozóinak és a híveknek is megköszönte a türelmet, „mivel néhány hívő észrevette, hogy a festmény nem azonos az eredetivel, de megőrizte a titkot”.

A Krisztus keresztre feszítése Brueghel jól ismert képe, melynek több változata is fennmaradt, egyet a budapesti Szépművészeti Múzeum őriz.

Forrás: MTI

Fotó: Arteovunque.info

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria