A szerzetesi elöljárók Albániában üléseznek

Megszentelt élet – 2015. március 26., csütörtök | 19:03

Március 23. és 28. között Tiranában tartja évi hagyományos találkozóját az Európai Szerzetesi Elöljárók Konferenciája (UCESM). A találkozón Angelo Massafra, az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsának (CCEE) elnökhelyettese is beszédet mondott – tájékoztat a CCEE.


Szeretném hinni, hogy a megszentelt élet éve a megújulás jó alkalma lesz – mondta Angelo Massafra, az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsa (CCEE) elnökhelyettese, az albán püspöki konferencia elnöke a rendi elöljárókhoz intézett beszédében. Massafra, aki maga is szerzetes, a ferences rend tagja, a püspökök és a megszentelt életet élők közötti kapcsolat helyes értelmezéséről beszélt.

A püspök az egység karizmájának jegyében a pasztorációban arra törekszik, hogy segítsen a karizmákat felismerni, megkülönböztetni és fejlődésüket előmozdítani, mind az egyes emberek életében, mind a megszentelt élet intézményeiben – emelte ki a CCEE elnökhelyettese.

Angelo Massafra rámutatott: az egyház létének lényege, hogy megélje azt a közösséget, melyet a Szentlélek pünkösdkor a bábeli zűrzavarral szemben létrehozott, illetve megélje és megvalósítsa azt a közösséget, mely a Szentháromság életének sajátja.

A megszentelt élet nem tekinthető az egyház alternatívájának, nem egyház az egyházban, sokkal inkább része annak az egyháznak, mely új feltételek között Krisztus testének közösségét Krisztus követésében prófétai lélekkel vezeti – hangsúlyozta a püspök.

A család az az intézmény, mely a püspök és a megszentelt élet intézményei közötti kapcsolatot leginkább kifejezi – mondta a szerzetes püspök. Ismeretes, hogy mennyire félresiklik a szülők és gyermekeik közötti kapcsolat olyankor, amikor a szülők előírják gyermekeiknek, hogy mi váljon belőlük, ahelyett hogy adottságaikat előmozdítva támogatnák őket, és támaszt nyújtanának fejlődésükben. Ehelyett a szülők arra kényszerítik őket, hogy tőlük idegen döntéseket hozzanak, és elsajátítsanak olyan magatartásformákat, melyek szétrombolják bennük Isten személyes meghívásának ajándékát. A szülő feladata éppen ennek felfedezése, elfogadása és kibontakoztatásának támogatása lenne.

Massafra hozzátette: a megszentelt élet közösségeinek és a püspöknek el kell egymást fogadniuk, és törekedniük kell kapcsolatuk fejlesztésére. Ebből tud élő egyház fakadni, mely az adományokra támaszkodik, és teret tud adni az egyén hivatásának és karizmájának.

Fotó: CCEE.eu

Magyar Kurír
(té)

Kapcsolódó fotógaléria