Máté evangéliuma alapján lelkigyakorlatozik idén a pápa a nagyböjtben

Ferenc pápa – 2017. február 19., vasárnap | 14:00

Jézus kínszenvedése, halála és feltámadása Máté evangéliuma szerint – ez lesz a témája a nagyböjti lelkigyakorlatnak, amelyet idén Giulio Michelini ferences vezet a pápa és a Római Kúria tagjai számára az aricciai Isteni Mesterről nevezett lelkigyakorlatos házban március 5. és 10. között.

Az ötvenhárom esztendős Giulio Michelini 1992-ben tette le örökfogadalmát a minorita rendben és 1994-ben szentelték pappá. Jelenleg a Pápai Lateráni Egyetemhez tartozó assisi teológiai intézet tanára és a Convivium Assisiense nevű folyóirat igazgatója.

A nagyböjti lelkigyakorlat március 5-én, vasárnap délután hat órakor szentségimádással és vesperással kezdődik. A következő napok reggel fél nyolckor szentmisével indulnak, majd az első elmélkedés következik fél tízkor. Délután négy órakor a második elmélkedést hallgatja meg a pápa, illetve a vatikáni főpásztorok, majd szentségimádás és vesperás zárja a napot. Az utolsó elmélkedést március 10-én, pénteken tartják.

A nyitó elmélkedés témája Péter vallomása és Jézus útja Jeruzsálem felé (Mt 16,13–21) lesz, ez vezeti be a lelkigyakorlat egész ciklusát. A következő napokon a ferences atya szól majd Jézus utolsó szavairól és kínszenvedése megkezdéséről (Mt 26,1–19); a kenyér és a test, a bor és a vér összefüggéséről (Mt 26,36–46); Jézus imájáról és letartóztatásáról a Getszemáni kertben (Mt 26,36–46); Júdásról és a vérmezőről (Mt 27,1–10); a római perről, Pilátus feleségéről és Isten álmairól (Mt 27,11–26); a Messiás haláláról (Mt 27,45–46); a sírról és Jézus szombatjáról (Mt 27,56–66); az üres sírról és a feltámadásról (Mt 28,1–20).

A pápa és a Római Kúria lelkigyakorlata idején a bevett gyakorlat szerint szünetelnek a pápai audienciák, beleértve a szerdai általános kihallgatást is.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: News.va

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria