Még lehet szavazni – Az év európai fája lehet a pécsi havihegyi mandulafa!

Kultúra – 2019. február 16., szombat | 19:20

Február elsején indult és a hónap végéig tart a szavazás. A korábban hazánkban az év fájává választott, matuzsálemi kort megélt mandulafa a 15 döntős között van az Európa legérdekesebb fáinak idei versenyében, méghozzá az örök megújulás szimbólumaként emlegetve.

A kápolna előtti öreg, hat méter magas fával kapcsolatban az Európai Év Fája verseny oldalán azt írják: „a mandulavirágzás Janus Pannonius püspök 1466-ban, egy mandulafáról írt verse óta az örök megújulás és a műveltség szimbóluma is Pécsett. A fehér sziklákon álló, szelekkel dacoló matuzsálemről már 100 éve is szeretettel írtak, de a csodálatos panoráma, melyet a táj varázsának és a történelmi korok lenyomatának összefonódása teremt meg itt, azóta is sokakat rabul ejt.”

Havihegy mandulafáit több mint 100 éve, 1916-ban említik először a napilapok, azt írták, „a mandulafa-sorban kezdődik az élet…” Később, 1926-ban is megerősítik, hogy a hegyre mandulafák alatt vezet az út: „A Havihegyre vezető utat valamikor szép mandulafák árnyékolták, dacoltak az északi széllel, valahogyan olyan meleggé, olyan kedvessé tették a templom megközelítését. Tavasszal virágban pompázott az oldal, nyáron enyhe árnyékot nyújtottak az arra járóknak, ősszel meghozták a rájuk szánt fáradozás gyümölcsét.” 1990-ben, elismerően írnak a fákról: „(…) néhány példány több száz éves, és megélte a török időt.”

A havihegyi mandulafára szavazni ITT lehet.

Forrás és fotó: Európai Év Fája

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria