Még nincs vége az ebolajárványnak

Kitekintő – 2014. december 21., vasárnap | 16:17

Bár már nem ez a vezető hír a médiákban, az afrikai ebola-járványnak még koránt sincs vége. Sokkal több a haláleset, mint ahogy a hivatalos jelentésekben áll, és a csökkenő médiaérdeklődés végzetes lehet – tájékoztat a Szalézi.hu.

Lothar Wagner szalézi misszionárius a Don Bosco Fambul gyermekvédelmi szervezet vezetője Sierra Leonéban. Véleménye szerint még sokáig nem lesz vége a halálos kór terjesztette járványnak, éppen ellenkezőleg: a helyzet tovább romlik, és januárig még biztos folytatni kell a harcot.

Elmondta: a kormány túl van terhelve, túl kevés a laboratórium, az orvos és a logisztikai személyzet, mindössze háromszáz ágy áll rendelkezésre, ahol kezelést biztosíthatnak a betegeknek, és hetente közel ötszáz új megbetegedést jelentenek. A legdrámaiabb az árvák helyzete, akiknek a száma az október végi 670-ről decemberre már négyezerre emelkedett. Sok gyermek végül a kormány által létesített felvevő helyekre kerül, ahol nincsenek kezelési lehetőségek. „Számtalan ember hal meg itt, és közöttük sok a gyermek. A felvevő központ mögötti temetőben temetik el őket, és nem jelennek meg semmilyen statisztikákban. Csakúgy, mint a betegek, akiket falvaik elhagyására kényszerítettek, és az erdőben haltak meg” – mondja Lothar testvér, bírálva a nemzetközi segélyszervezeteket, amelyek „fél szívvel” dolgoznak, ami szerinte szégyenletes.

„Remélem, hogy hat hónapi felvilágosító kampány után az emberekhez eljutott az üzenet, és sokkal könnyebben foganatosíthatóak lesznek a megelőző intézkedések” – mondta.

Az állami vezetés nem engedélyezte a karácsony és az újév nyilvános megünneplését, ez is mutatja, hogy Sierra Leonéban még nincsenek túl a veszélyen.

A német származású szalézi testvér szerint nagy gondot jelent a nyugati média egyre csökkenő érdeklődése, amely alig szól az eboláról, amennyiben ez nem veszélyezteti a nemzeti biztonság érdekeit. „Emiatt, teljesen tévesen, olyan benyomás alakult ki, hogy már véget ért a járvány, megakadályozták az ebola terjedését, és további segítségre nincs is szükség, amíg nekünk tehetetlenül kell néznünk, hogy egyre több és több ember hal meg. Manapság sokkal gyorsabban küldenek fegyvereket, mint betegágyakat” – foglalja össze Lothar Wagner. „El vagyunk felejtve.”

Az Awoko lap számára adott interjúban Lothar Wagner azt is elmondta: nem elég ennivalót és egy matracot adni a gyermekeknek, ahol elalhatnak. A gyermekek és a fiatalok nagyon idegesek és nyugtalanok. Az iskolák február óta be vannak zárva; a focipályák üresek. Több mint kétezer gyermek veszítette el a szüleit, sokan megbetegedtek és meghaltak, különösen vidéken, ahol kevés vagy semmilyen orvosi ellátás nincs. Rengeteg gyógyult gyermeket kitaszított a nagycsalád vagy a faluközösség. A gyermekeket mélyen érintette a szüleik vártalan halála vagy saját betegségük, újra kell kezdeniük az életet más körülmények között. Ezeknek a gyerekeknek lelki ellátás is kell, a traumák gyógyítása, stressz-terápia, csoportos tevékenység, játék, egyéni és csoportos tanácsadás, családi gondozás és szabadidős tevékenységek – mindez nagyon fontos, de a legfontosabb, hogy a rendelkezésükre álljanak ebben a nehéz helyzetben.

Az osztrák Jugend Eine Welt segélyszervezet segítségével Lothar Wagner és a Don Bosco Fambul mintegy száz alkalmazottja a gyermekek oldalán áll, akik elvesztették szüleiket a járványban. „Sok az olyan gyerek, akik a saját szüleiket látták meghalni. Ők nem ritkán súlyos traumákkal érkeznek hozzánk, nincs étvágyuk, csak ülnek egy sarokban és bámulnak, vagy sírnak” – mondja Lothar Wagner. A Don Bosco Központban a gyermekek a védelem és biztonság mellett újra megtapasztalják a normális életet, iskolába járnak és részt vesznek számos tevékenységben.

Sajnos a járvány egy újabb válságot is a felszínre hozott: a lányok elleni szexuális visszaélések hullámát. Ezért a közelmúltban a nagyobb lányok egy csoportját is befogadták, akik súlyos szexuális visszaélések áldozatává váltak. Ezeknek a fiataloknak szükségük van egy közvetlenebb segítségre és a kormányzati szervek fokozottabb részvételére a probléma megoldásához.

A Don Bosco Fambul munkatársai jelen vannak a Pademba-börtönben is, ahol több mint kétezer fogvatartott van reménytelenül összezsúfolva. Több mint száz beteg fiatalkorú fogvatartott gondját viselik itt, élelmiszert, orvosi ellátást és jogi segítséget nyújtva számukra.

A szalézi misszionáriusok átlátják a helyzetet és tudják, mennyire fontos, hogy azokon a területeken, amelyeken már átvonult a járvány, a betegség ne üsse fel ismét a fejét, ezért igyekeznek egészségügyi felszerelést és élelmiszert juttatni a lakosságnak.

A szalézi misszió és a Stop Hunger Now segélyszervezet közötti jó együttműködésnek köszönhetően nemzetközi csatornákon életmentő segélyként élelmiszert jutattak az ebola-árvák számára, hiszen az országban 70 százalékkal lecsökkent a rizskereskedelem, a helyi piacok bezártak, és sok földműves a betegség áldozatává vált.

A Don Bosco Fambul húsz mobil kézmosót ajándékozott a fővárosnak, amelyeket Freetown stratégiai pontjain állítottak fel, hogy segítsék és emlékeztessék a lakosságot, hogy a jó higiéniai gyakorlat a legjobb módja a járvány megelőzésének.

Forrás: szaléziak.hu/ANS-Freetown/domradio.de/missionnewswire.org

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria