Megalakult a Kavalier Penta Liga Pápán

Hazai – 2017. március 27., hétfő | 17:23

Lovagi szentmisével, szövetségkötési szertartással és egy lovagrendi terem felavatásával ünnepelte meg öt, Magyarországon karitatív munkát végző lovagrend nagymesterei szövetségének, a Kavalier Penta Ligának megalakulását március 25-én, szombaton Pápán.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A 700 éves múltra visszatekintő, németországi székhelyű Ordo Militaris Teutonicus (közismert nevén Teuton Lovagrend) hosszú ideje együttműködik a német és magyar tagokat tömörítő Szent László Lovagrenddel, az olaszországi Templomos Lovagrenddel, az Ukrajnában tevékenykedő Szent Mihály Lovagrenddel, valamint a német Griff Lovagrenddel. Ez az öt társaság egyesítette most erejét, és megalapította a Kavalier Penta Ligát, hogy minél több helyre tudjanak adományokat eljuttatni – mondta el Rátosi Ferenc, a Teuton Lovagrend magyarországi vezetője. Mint mondta, a modern lovagok nem fegyverrel harcolnak, hanem karitatív tevékenységgel küzdenek a szegénység ellen. A céljuk továbbra is a rászorulók támogatása, a különféle szociális közintézmények segítése, például élelmiszerrel, ruhaneművel, egészségügyi felszereléssel és pénzzel.

Rátosi Ferenc elmondta, korábban a sümegi püspöki palotában volt egy lovagrendi kiállításuk, ám azt el kellett hozniuk onnan. Áldozó Tamás pápai polgármester felajánlása nyomán a Veszprém megyei városban, az Esterházy-kastélyban kialakíthattak egy lovagrendi termet, ahol új, a tagság reményei szerint végleges otthonára lelt a tematikus tárlat, amely a karitatív tevékenységet zászlajára tűző öt lovagrend múltjának ismertetéséből, valamint kitüntetéseik, jelvényeik és nagymestereik bemutatásából áll. Ennek kapcsán pedig a lovagrendek úgy döntöttek, a Kavalier Penta Liga székhelye, központja Pápán lesz.

A lovagok a szövetség megalakulását háromnapos ünnepséggel tették emlékezetessé a bakonyaljai barokk városban a hétvégén. A programban szerepelt egyebek mellett lovagi szentmise a bencés templomban és a nagytemplomban, lovagrendi terem felavatása az Esterházy-kastélyban, illetve gálavacsora. A kastélykápolnában tartott szombati ünnepségen kitüntetéseket adtak át a kiemelkedő munkát végzett lovagrendi tagoknak, valamint azoknak a civileknek, akik sokat segítették, segítik a lovagrendek munkáját. A Teuton Lovagrend új taggal is bővült: lovaggá ütötték Unger Tamást, Pápa alpolgármesterét.

A pápai Esterházy-kastélyban az öt nemzetközi humanitárius lovagrend nagymestere elvégezte a szövetségkötési szertartást, ezzel hivatalosan is megalakult a Kavalier Penta Liga. A közös szervezetnek Klaus Blos, a Teuton Lovagrend nagymestere lett a vezetője.

Forrás és fotó: Veszprémi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria