Megáldották a honvédség balatonakarattyai központjának imatermét

Hazai – 2016. október 3., hétfő | 19:15

Megújult a Magyar Honvédség Rekreációs, Kiképzési és Konferencia Központjának imaterme Balatonakarattyán. A termet október 2-án áldotta meg Bíró László katolikus tábori püspök és Oláh Emil alezredes, a Protestáns Tábori Püspökség kiemelt vezető tábori lelkésze – tájékoztatott Singer Éva hadnagy.

A szentmisén, melynek végén megáldották az imatermet, Dusicza Ferenc református lelkész tolmácsolta Steinbach József dunántúli református püspök és a Veszprémi Református Egyházmegye esperese, Császár Attila köszöntését, és egy bibliát adományozott az alakulatnak, amelyet a parancsnok, Piros Ottó ezredes helyezett el az oltáron. A szertartáson a Katolikus Tábori Püspökség részéről Berta Tibor ezredes, általános helynök és Markovics Milán Mór százados, tábori lelkész koncelebráltak.

Berta Tibor köszöntőjében arra hívott, hogy „legyen ez az imaterem mindig egy ajtó, amin ha belépünk, akkor közvetlenül az Istennel tudunk találkozni”.

Oláh Emil elmondta, sokszor állt már a teremben istentiszteletet tartva, keresztelt gyermeket vagy felnőttet. „Azt kérem a mindenható Istentől, hogy áldja meg ezt a helyet, hogy még sok ilyen alkalomnak adjon lehetőséget békében, az Ő dicsőségére és népe javára” – tette hozzá.

„Van egy mondás: ami az imádság helye a napirendedben, az az Isten helye az életedben. Példaértékű, hogy parancsnok úr, amint idejött, az elsők között a kápolnát újíttatta föl, és ennek jelértéke van” – hangsúlyozta Bíró László.

„Legalább jelzésszerűen tudják azok is, akik még sosem jöttek ide be, hogy van egy kápolna. Nagyon fontosnak tartom, hogy ez a jel itt legyen, s különösen hálát adunk azokért is, akik valamikor be fognak ide jönni ebbe a kápolnába, hogy elcsendesedjenek, Istent keressék, vele találkozzanak” – fogalmazott a tábori püspök.

A felújított imateremben rendezték meg szintén ezen a hétvégén Bíró László vezetésével a katonák és hozzátartozóik házasság- és családerősítő hétvégéjét is.

* * *

A Magyar Honvédség Rekreációs, Kiképzési és Konferencia Központ az elmúlt időszakban olyan rendezvények és együttműködések helyszíne lett, amelyek indokolttá tették, hogy kiemelt figyelmet fordítsanak az üdülő imatermének állapotára.

A Csajági Református Általános Iskola balatonfőkajári tagintézményével áprilisban megkötött együttműködési megállapodás keretében a katonák honvédelmi foglalkozásokat tartanak a gyermekeknek, részt vesznek egymás rendezvényein, emellett a diákok a nyári táborok alkalmával strandolni is eljárhatnak az üdülőbe, valamint az imatermet is használhatják programjaikhoz. A Katolikus Tábori Püspökség lelkészei előadásokat tartottak az alakulat állományának, a főszezon alatt pedig minden vasárnap szentmisére várták a katonákat és családtagjaikat. Annak érdekében, hogy az istentiszteleteket és a szentmiséket méltó környezetben lehessen megtartani, időközben elkezdődött az imaterem felújítása.

Az imatermet úgy alakították ki, hogy katolikusok és protestánsok egyaránt használhassák. A falakra a fegyvernemek védőszentjei, többek között Szent Máté, Kapisztrán Szent János, Szent Borbála, Szent Mihály arkangyal és Szent László, Szent Márton képeit rakták ki, melyeket a Katolikus Tábori Püspökség adományozott az alakulatnak, de helyet kaptak azok a faragott áldások is, melyeket korábban a református egyház adott az imateremnek.

A helyiség immár akár esküvők, 40-50 fős szentmisék és istentiszteleti alkalmak megtartására is alkalmassá vált.

Fotó: Magyar Honvédség Rekreációs, Kiképzési és Konferencia Központ

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria