Megáldották az Antiochiai Szent Margit tiszteletére állított képoszlopot Vácon

Hazai – 2019. július 30., kedd | 17:01

A váci egyházmegyei Püspöki és Káptalani Levéltár új épületének kertjében július 20-án, Antiochiai Szent Margit emléknapján Beer Miklós megyéspüspök megáldotta a 3. században született keresztény vértanú tiszteletére készített képoszlopot, amelyet az idén elhunyt Pálos Frigyes prépost, őrkanonok állíttatott.

Az ünnepség a levéltár kertjében gregorián dallamok éneklésével kezdődött: Haramza Klára és Nemcsics Kinga énekművészek tolmácsolásában elhangzott többek között a Himnusz Antiochiai Szent Margit életéről. Az eseményen közreműködött Pásztor Bendegúz hegedűművész.

Beer Miklós váci megyéspüspök köszöntötte a jelenlévőket. Személyes élményeit felidézve szólt a szentek tiszteletéről, majd Pálos Frigyes szellemi örökségéről beszélt.

Holnapy Márton premontrei szerzetes, építészmérnök – aki a kivitelezést tervezte és vezette – Antiochiai Szent Margit életéről és Vácon őrzött emlékéről beszélt az ünnepségen. Elmondta, a levéltár területén, a régi temetőben állt egy kis kápolna Szent Margit vértanú tiszteletére.

Az üvegmozaik képet, Perlaky József üvegfestő-képzőművész alkotását, valamint a képoszlopot Beer Miklós püspök áldotta meg. A főpásztor imájában Antiochiai Szent Margit közbenjárását kérte a püspöki és káptalani levéltár működésére.

A program közös imádsággal és a Boldogasszony anyánk eléneklésével ért véget.

Forrás: Váci Egyházmegye

Fotó: Bölönyi Gabriella

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria