Megáldották az épülő szepsi görögkatolikus templom alapkövét

Nézőpont – 2014. október 2., csütörtök | 14:25

Milan Chautur kassai görögkatolikus megyéspüspök október 1-jén a Kassához közeli Szepsiben ünnepélyesen megáldotta a Mindenszentek tiszteletére épülő görögkatolikus templom alapkövét – tájékoztatott Gábor Bertalan szepsi esperes-plébános.

A szertartáson a görögkatolikus egyházi méltóságok mellett jelen voltak a történelmi egyházak helyi közösségeinek papjai és lelkipásztorai. Az eseményen részt vett Zachariás István, a város polgármestere, valamint a társadalmi és a közélet számos képviselője.

A szertartás kezdetén Marko Rozkoš megbízott lelkipásztor, irodaigazgató köszöntötte az egybegyűlteket, és ismertette a formálódó közösség és az épülő templom történetét. A megyéspüspök ezt követően megáldotta a jelenlévőket, a város által ajándékozott telket és az alapkövet. „Az ősz a vetés, a vetőmag földbe kerülésének az ideje. Minden földműves bizalommal vet, azzal a reménységgel, hogy a mag idővel meghozza a maga termését. A földbe helyezett kő is remélhetőleg rövid időn belül csodás templommá lesz, amelynek közelében lelkészlakás és közösségi ház is épül” –  fejezte ki reményét a főpásztor. A népszámlálási adatok szerint az alig négyszáz lelket számláló görögkatolikus közösség aktív tagjai tudatában vannak annak, hogy a templom Isten jelenlétének helye, amit idővel a közösségnek kell majd megtöltenie élettel.

A telek és az alapkő megáldása után a helyi római katolikus templomban ünnepi püspöki liturgiára került sor. Az imahely már több éve ad helyet a görögkatolikus hívek közösséggé formálódásának.

Fotó: Gábor Bertalan

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria