Megáldották az újraépített békéssámsoni templomot

Hazai – 2015. március 29., vasárnap | 11:08

Kiss-Rigó László szeged–csanádi püspök ünnepi szentmise keretében áldotta meg március 28-án az újraépített békéssámsoni Sarlós Boldogasszony-templomot. Az ünnepségen köszöntőt mondott Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere – tájékoztat az MTI.


Kiss-Rigó László homíliájában elmondta, az újonnan felépített templom a régi nevét, a Sarlós Boldogasszony nevet kapta, majd emlékeztetett: két egyházi ünnep, a három napja ünnepelt Gyümölcsoltó Boldogasszony napja és a liturgikus naptár legszentebb ünnepe, a vasárnap kezdődő nagyhét között áldják meg a békéssámsoni templomot.

Az egybegyűltek figyelmét arra hívta fel, hogy Jézus nem a szenvedésével hozta el az embereknek a megváltást, hanem a szeretettel, amit adott; „Azt akarta megmutatni, hogy csodálatos szép lehet az emberi élet. Ezt kell most a családban, a közösségben, a társadalomban is gyakorolni” – fogalmazott a püspök a Békés megyei településen.

A vidéki Magyarország értékmegtartó és értékgyarapító erejét erősítik az új templomok – mondta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere ünnepi köszöntőjében. Rámutatott: az új templomok megerősítenek abban, hogy az értékeket, a hitet megtartani és gyarapítani kell; leginkább erre van szükség Magyarország vidéki peremterületein.

A templom újjáépítéséről elmondta: összefogott érte az egyház, a kormány, az önkormányzat és a közösség is. „Összefogás nélkül nem lesz felemelkedés” – hangsúlyozta a miniszter.

Nagy Ferenc helyi plébános a zsúfolásig megtelt templomban felidézte, hogy a település már tíz éve szorgalmazta, hogy újraépüljön a szent hely és mindvégig kitartóan imádkozott céljai eléréséért. Békéssámson korábbi katolikus templomát az 1950-es években pártutasításra bontották le azért, hogy helyét a termelőszövetkezet gépállomása foglalhassa el. Azóta ideiglenes helyen, egy korábbi iskolaépületben tartották a szertartásokat.

A templomot – Germán Géza tervei alapján – mintegy 100 millió forintból építették újjá, az összeg felét az egyházmegye állta, csaknem 40 millió forintot pedig az Emberi Erőforrások Minisztériuma biztosította az építkezéshez.

Fotó: MTI

Magyar Kurír