Megáldották a belsőleg felújított csipkereki templomot

Hazai – 2017. december 11., hétfő | 16:59

Székely János szombathelyi megyéspüspök áldotta meg december 10-én a Vas megyei Csipkerek község belsőleg felújított templomát.

Székely János szentbeszédében többek között arra hívta fel a figyelmet az olvasmányok kapcsán: készítsünk utat a lelkünkben Istennek, a karácsony örömének. Isten szeretne hozzánk érkezni. Gyakran nehezen tudjuk az ő szeretetét befogadni, megérteni. Sokan olyan mértékű keserűséggel élnek a szívükben, hogy az Isten által alkotott szépséget nem veszik észre – mondta. – Ahhoz, hogy igazi legyen a karácsonyunk, fontos, hogy a szívünket is kitisztítsuk, letegyük bűneinket.

Advent arra is felhívja a figyelmet, hogy Isten mellett a felebarátnak is adjunk helyet az életünkben, és hogy a családjainkban is legyen újra helye Istennek. Fontos lenne, hogy a családok együtt tudjanak imádkozni, megnyissák szívüket felfelé, Isten felé. A templom patrónusára, Szent Annára utalva azt kérte a főpásztor: a nagyszülők legyenek a béke, az imádság, a hit sugárzói, továbbadói gyermekeik, unokáik felé.

Székely János teljes szentbeszéde ITT hallgatható meg.

A szentmise végén Szent Miklós püspök is ellátogatott a templomba, ahol nemcsak az őt szeretettel fogadó gyermekeknek, hanem a lelkipásztoroknak is adott ajándékot. 

* * *

Az egykor szebb napokat is megélt faluban száz éve még körülbelül 1300-an laktak. A sok hívőnek kicsinek bizonyult a korábbi templom, közös erővel, összefogással és hittel 1905–1906 során új templomot építtettek a falu közepén – idézte fel Déri Péter plébános. Patrónusnak Szent Annát választották a hívek. A templomba élmény belépni: az elmúlt években és hónapokban végzett belső felújításoknak köszönhetően újra egykori szépségében pompázik. A falak színezése és mintázata, a szentek ábrázolásai, a színes üvegablakok, a gyönyörű szószék visszatükrözik az itt élők ragaszkodását hitükhöz.

Az elmúlt hónapokban sor került a belső elektromos rendszer felújítására, új reflektorok elhelyezésére, a vizesedési problémák kijavítására. Ezek után került sor a vakolásra, majd az oszlopok, falak festésére.

A csipkereki templom külső felújítása még hátra van. A tetőt sikerült pályázati forrásokból felújítani, de a torony bádogozása, a falak vakolása, színezése, a csapadékvíz-elvezetés kiépítése még hátra van.

Forrás és fotó: Szombathelyi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria