Megáldották és átadták a Szent Miklós Szolgálóházat Debrecenben

Hazai – 2017. december 3., vasárnap | 17:30

Megáldották és átadták a Szent Miklós Szolgálóházat Debrecenben, a Petőfi tér 9. szám alatt, a görögkatolikus érseki hivatal szomszédságában.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A kormányzati támogatással felújított épületben a Szent Miklós Görögkatolikus Diákotthon, valamint a Szent Miklós Görögkatolikus Roma Szakkollégium, a Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat fenntartásában működő Debreceni és Nyírségi Gyermekvédelmi Központ, valamint a helyi klinika gyermekgyógyászatának Koraszülöttekért Alapítványa működik.

Debrecen város 2015 augusztusában adta használatba a Hajdúdorogi Főegyházmegye részére az akkor már kilenc éve üresen álló, rossz műszaki állapotú Petőfi tér 8. és 9. szám alatti épületeket. A teljesen felújított és kibővített Petőfi tér 8. szám alatti szecessziós épület 2017 tavasza óta ad otthont a Görögkatolikus Metropólia Érseki Hivatalának. Most a szomszédos épületbe is beköltöztek az intézmények.

Az ünnepélyes átadón jelen volt Kocsis Fülöp érsek-metropolita, Orosz Atanáz miskolci püspök, Szocska Ábel apostoli kormányzó, Fekete Károly református püspök, Krakomperger Zoltán plébános, Laborczi Géza evangélikus lelkész, a Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat elnöke, Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, Kósa Lajos, a megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszter és Komolay Szabolcs, Debrecen alpolgármestere.

Kocsis Fülöp metropolita köszöntőjében úgy fogalmazott: Jézus nevében mi is ugyanazt tesszük, mint ő. Szolgálunk. Nem véletlenül kapta az épület a Szent Miklós Szolgálóház nevet. Az Isten is úgy szeret minket, hogy szolgál. Nem parancsolgat, hanem kicsinnyé teszi, megalázza önmagát, egészen a kereszthalálig. Az Egyháznak is ilyennek kell lennie: alázatosnak kell lennie, és szolgálnia kell.

Komolay Szabolcs Debrecen alpolgármestere visszaemlékezett arra, hogy pár hete éppen a Szent Efrém Görögkatolikus Óvoda épületének felújított szárnyát áldották meg és adták át. Mint fogalmazott: a Görögkatolikus Egyház nemcsak a hitéletben, hanem a felcseperedő fiatal generációk nevelésében, oktatásában is jelen van. Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere avató beszédében az állam, az Egyház és a város jó együttműködésének példájának nevezte az elkészült szolgálóházat. Kósa Lajos, a megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszter szerint a vidéki nagyvárosok közül Debrecen támogatja legnagyobb mértékben az egyházi intézményeket.

A keresztény roma szakkollégiumok létrehozása egyedülálló kezdeményezés Európában. Hazánk történelmi egyházai a kormánnyal kötött egyezmény alapján 2011-ben szoros együttműködésben hozták létre a Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózatot (KRSZH). E hálózat hatodik intézményeként alakult meg 2015 nyarán a Szent Miklós Görögkatolikus Roma Szakkollégium Debrecenben. A szakkollégisták száma az első tanévben 12-ről 20-ra nőtt, a Debreceni Egyetem szinte minden karáról vannak lakóik. A Szent Miklós Görögkatolikus Diákotthon célja a fejlődő és fejlődni akaró roma értelmiség, a keresztény szellemiséget felvállaló és képviselő értelmiségi réteg kinevelésében való aktív közreműködés.

Először az épület harmadik emeletének belső felújítása készült el még 2016 nyarán, és ősszel beköltözhetett a Szent Miklós Görögkatolikus Roma Szakkollégium. 2017 tavaszától több kivitelezési ütemben újult meg a többi szint. Teljesen kicserélték a ház gépészetét és elektromos hálózatát. Saját fürdőszobás, 2-3 ágyas kollégiumi szobákat alakítottak ki, valamint közösségi és kiszolgáló tereket.

A külső felújítást energetikai pályázatból finanszírozták. Így valósult meg a teljes homlokzat külső hőszigetelése és a nyílászárók cseréje. A teljes beruházás összköltsége, valamennyi járulékos munkával együtt bruttó 440 millió forint volt. Ebből bruttó 330 millió forint volt a kormánytámogatás és bruttó 110 millió forintot a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program pályázatán nyertek.

Az energetikai korszerűsítés nem csak a projektben vállalt hőtechnikai adottságok javulását eredményezte, hanem ezáltal az épület méltó szomszédja lett a májusban átadott impozáns érseki hivatalnak, és így a két épület Debrecen egyik legfontosabb terének, a Petőfi térnek ékessége lett.

Balog Zoltán miniszter közölte: a kormány legutóbbi ülésén a görögkatolikus egyház csaknem négymilliárd forintos támogatásáról döntött. Ebből a forrásból egyebek mellett a görögkeleti tradíciókat, kultúrát, művészetet bemutató nagyszabású kiállítást rendeznek a Nemzeti Múzeumban, Nyíregyházán önálló görögkatolikus múzeumot, Budapesten pedig görögkatolikus kulturális központot hoznak létre – sorolta a tárcavezető. 

Forrás: MTI

Forrás és fotó: Hajdúdorogi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria