Megáldották a felújított dombóvári kórházat

Hazai – 2015. november 27., péntek | 13:33

A Dombóvári Szent Lukács Kórház felújított épületszárnyát Udvardy György pécsi megyéspüspök áldotta meg november 26-án.

A projektzáró rendezvényt a Dombóvári Szent Lukács kórház Maria Mater Dei-kápolnájában tartották. A rendezvényen részt vett Potápi Árpád államtitkár, a terület országgyűlési képviselője is. A felújított „A” épületszárnyat Udvardy György pécsi megyéspüspök áldotta meg.

A TIOP 2.2.6-12/B pályázati forrásból megvalósult projekt érinti a pincehelyi Szent Orsolya-telephelyet is, ahol egy 39 ágyas idősbeteg-ellátóosztályt újítottak fel teljes körűen.

„A beteg üdve a legfőbb törvény” – ez a jelmondata a Dombóvári Szent Lukács Kórháznak. Az intézményben lelkipásztori ellátás működik, Kürtösi Krisztián döbröközi plébános rendszeresen teljesít szolgálatot a kórházban. A Maria Mater Dei-kápolnát 2002. október 18-án, Szent Lukács napján avatták fel. Az intézmény a betegközpontúságot, az alázatot, valamint a szolgálatot egyetemesen képviseli.

Összesen bruttó 1 milliárd 880 millió forintos beruházás zárult le Dombóváron. Ennek keretében megújult a Dombóvári Szent Lukács tömbkórház „A” hotelszárnya. A kórház aktív szakmáinak ellátása kap helyet az épületben, azaz a belklinika, a traumatológia és a szülészet. A 150 ágynak megfelelő férőhely felújítása 1,1 milliárd forintból valósult meg. Ezenkívül 249 millió forintos műszerfejlesztés történt. Huszonhétféle műszert, többek között képalkotó diagnosztikai gépeket, lélegeztetőgépet és kisebb eszközöket kapott a kórház.

A létesítményben komplett vízműfelújítás is történt, ez 80 millió forintba került. A projekt érinti a pincehelyi Szent Orsolya-telephelyet is, amelyre összesen 243+9 millió forintot költöttek. Itt épületrész-felújítást végeztek, a felújított részen egy 39 ágyas idős betegeket ellátó ápolási osztály fog működni. Ezenkívül ápolási eszközöket is beszereztek.

A TIOP-projekt célja az ellátási feltételek javítása volt, a telephelyeken ugyanis funkcióváltás történik. Pincehelyen az idősbeteg-ellátás lesz a fő profil, míg Dombóváron az aktív betegellátásra és rehabilitációs ellátásokra specializálódnak.

Forrás és fotó: Pécsi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria