Megáldották a felújított kerkakutasi templomot

Hazai – 2016. október 4., kedd | 10:46

Október 1-jén Császár István egyházmegyei kormányzó megáldotta a Zala megyei Kerkakutas felújított Szent István király-templomát.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A Szent István király tiszteletére szentelt templomot pályázati és egyházmegyei támogatásból, valamint a hívek önzetlen segítségével újították fel. Ennek keretében kicserélték a nyílászárókat, a tetőt, és a toronysisak is megújult, valamint színezték a homlokzatot, belül kicserélték a vezetékeket, a lámpákat, és kifestették a teret.

A felújított istenházát Császár István egyházmegyei kormányzó áldotta meg a falu híveinek, a térség országgyűlési képviselőjének és a környék papságának jelenlétében.

Kerkakutas község Zala megyében található A település a középkorban a Bánffyak birtoka volt, azonban írásos emlék először csak a 14. században említi. 1322-ben Kuthos, majd Hetkutus alakban írva, azaz Hétkutas néven említik a források, amelynek eredete, hogy hét falut fogott össze. 1779-ben került nevébe a környék folyóvizére, a Kerkára utaló előtag.

A falu mindig fontos egyházi szerepet töltött be. 1778-ban épült temploma torony nélküli fatemplom volt, Szent István király tiszteletére szentelve. 1800-ban a hívők összefogásával és áldozatkészségéből új templom építésébe kezdtek, tornya azonban csak harminc év múlva készült el. 1934-ben átalakították a templom tornyát, 1945-ben pedig felépült a plébánia.

Forrás: Wikipédia

Forrás és fotó: Szombathelyi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria