Megáldották a magyar keresztút kezdetét jelző magyar nyelvű táblát Fatimában

Külhoni – 2016. október 15., szombat | 13:03

Magyar nyelvű tábla jelzi immár a zarándokoknak, hogy honnan indul a Mindszenty József bíborosról elnevezett fatimai magyar keresztút Portugáliában – mondta el Breuer Klára lisszaboni magyar nagykövet az MTI-nek. A táblát október 11-én áldotta meg Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök.

Az 52 éve felszentelt Calvário Húngaro, azaz magyar kálvária kezdete eddig csak más nyelveken, például portugálul, németül, lengyelül volt feltüntetve, noha külföldi magyar közösségek adományaiból épült Kondor Lajos és Kardos Illés atyák több mint tíz éven át tartó szervezőmunkája nyomán – hangsúlyozta Breuer Klára nagykövet, hozzátéve, hogy „a diaszpóra magyarság összefogásáról tanúskodik a fatimai magyar kálvária”.

A nagykövet felidézte: a katolikus papok célja az volt, hogy „imádsággal forduljanak Isten felé Magyarország kommunizmus alóli felszabadulásáért”.

1956, a levert forradalom egy nagyon erős lökést adott annak a gyűjtőmozgalomnak és annak a szervezőmunkának, ami korábban már elindult – tett hozzá Breuer Klára.

A magyar nyelvű táblát, amelyet a Portugál–Magyar Együttműködési Egyesület készíttetett, Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök áldotta meg október 11-én, majd misét mutatott be a kálvária kápolnájában.

Az 1956-os Emlékbizottság támogatásával Juhász-Laczik Albin pannonhalmi bencés szerzetes tanulmányt készített a kálvária keletkezésének történetéről a fatimai egyházi levéltárban őrzött iratok alapján, amelyet több nyelvre lefordítanak, és elküldenek a keresztút megépülését adományokkal támogató, például pittsburgh-i, clevelandi, chicagói magyar közösségeknek.

A mintegy félóra alatt végigjárható, összesen 15 stációból álló keresztút azon úton mentén található, melyet a pásztorgyerekek, akiknek 1917. május 13-án megjelent a Szűzanya, nap mint nap megjártak. A jelenések, melyek a következő öt hónap 13-án is megismétlődtek, Fatimát a katolikus világ egyik legfontosabb zarándokhelyévé tették.

Forrás: MTI

Fotó: Panoramio

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria