Felszentelték a tiszaújvárosi görögkatolikus templom új freskóit és ikonjait

Hazai – 2017. november 27., hétfő | 17:31

A tiszaújvárosi Urunk színeváltozása görögkatolikus templom nemrég elkészült freskóit, valamint a csillárokon elhelyezett ikonokat Orosz Atanáz megyéspüspök áldotta meg november 19-én.

KÉPGALÉRIA – klikk  a képre!

Az 1996-ban, bizánci stílusban épült templom évről évre folyamatosan szépül.
Sokan érkeztek a vasárnapi Szent Liturgiára, nem csak Tiszaújvárosból. Az ünnepi alkalmon a csillárokon elhelyezett tizenkét festett ikont és a hátsó falakon látható freskókat szentelte fel Orosz Atanáz püspök.

„Ez a templom valóban sokat szépült az utóbbi években is – mondta Jeviczki Ferenc parókus –, az alsóbb régiókban is elkészültek az ikonok, elsősorban abból a támogatásból, melyet az önkormányzattól kaptunk.”

Az egyik freskó a tékozló fiú történetét idézi fel, a másik oldalon látható festményen az Úr Jézus megáldja a gyermekeket. Ezt a témát Makláry Zsolt festőművész javasolta; a kupolában, a templomhajóban és a szentélyben lévő ikonok is mind az ő keze munkáját dicsérik – mondta el Jeviczki Ferenc.

Orosz Atanáz megyéspüspök is elismerően szólt a tiszaújvárosi templomról: „Az ősi ikonfestési szabályok szerint azokat a jeleneteket már korábban megfestették, amelyek kötelezőek egy igazi bizánci templomban. Ez a két új nagy freskó közel áll a szívünkhöz, és sokak számára üzenetet hordoz – tette hozzá. – A tékozló fiú története a bűnbánattartás és a hazaérkezés nagyon megrendítő bemutatása minden hívő ember életében. A másik kép pedig a gyermekekkel való kapcsolatot fejezi ki, az egyik legszebb módon.”

A püspök hozátette: „A tiszaújvárosi templom a Miskolci Egyházmegye egyik legjelentősebb, legszebb temploma az újabbak közül. Azóta is épültek már templomok, fejlődik az egyházmegye. Legutóbb Szikszón szenteletünk fel új templomot, ami belülről még nincs kifestve. Vannak régi nagy kincseink is, ezekben a templomokban több száz éves ikonosztázionok hordozzák azokat az üzeneteket, amelyeket már nagyapáink nagyapái is megszívleltek.”

Forrás: Miskolci Egyházmegye

Fotó: Miskolci Egyházmegye; Fodor Petra

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria