Meggyújtották az öröm gyertyáját a Honvédelmi Minisztériumban

Hazai – 2018. december 15., szombat | 20:30

A katolikus és a protestáns tábori püspökségek szervezésében december 14-én megtartották a harmadik, gyertyagyújtással egybekötött adventi áhítatot Budapesten, a Honvédelmi Minisztériumban. Az adventi koszorú harmadik gyertyáját Benkő Tibor honvédelmi miniszter gyújtotta meg.

Az adventi gyertyagyújtás előtt Benkő Tibor udvariassági látogatáson fogadta Michael August Blume alessanói címzetes érseket, Magyarország apostoli nunciusát. A találkozón többek között szó volt a magyarországi tábori lelkészi szolgálat 24 éves tevékenységéről, jelenlegi helyzetéről és annak jövőjéről is.

A találkozót követő adventi gyertyagyújtáson Berta Tibor ezredes, a Katolikus Tábori Püspökség általános helynöke a megjelenteket köszöntve hangsúlyozta: a mai áhítaton elhangzó bibliai szakasz mindig megerősítés a hadseregben szolgálóknak, hogy a becsülettel ellátott szolgálatuk nagy támasza és biztosítéka az emberiség békéjének. A helynök csendes, munkával teli ünnepi készületet kívánt.

A köszöntő után Benkő Tibor meggyújtotta az adventi koszorú harmadik gyertyáját, az öröm gyertyáját. Ezt követően Jákob János dandártábornok, protestáns tábori püspök olvasta föl azt a bibliai szakaszt, melyben az akkori kor katonái azzal a kérdéssel fordulnak Keresztelő Jánoshoz, hogy nekik mit kell tenniük; majd adventi imádságában hívta föl a püspök a figyelmet karácsony üzenetének fontosságára.

Michael August Blume alessanói címzetes érsek, Magyarország apostoli nunciusa is megosztotta adventi gondolatait az egybegyűltekkel, beszédének végén Assisi Szent Ferencet idézte: „Uram, tégy engem a te békéd eszközévé… Mert mikor adunk, akkor kapunk, mikor megbocsátunk, akkor nyerünk bocsánatot.”

A gyertyagyújtáson közreműködött a Légierő Zenekar Veszprém kamarakórusa.

Forrás: Honvédelem.hu

Fotó: Dévényi Veronika

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria