Meggyújtották a negyedik gyertyát is Debrecen főterén

Hazai – 2015. december 21., hétfő | 12:01

Énekes, hagyományőrző csoportok vonultak december 20-án, advent negyedik vasárnapjának estéjén Debrecenben a városházától a református nagytemplom elé.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Az ünnepséget Komolay Szabolcs alpolgármester nyitotta meg, aki beszédében kiemelte: egyre több fény gyullad ki az otthonokban, a városban, amely az ünnep közeledtét jelzi. Hozzátette: nem véletlen, hogy a fény jelzi a karácsony közeledtét, hiszen Jézus maga is a fény, a világ világossága, aki azért jött a világba, hogy elhozza nekünk a szeretetet, és világosságot gyújtson a lelkünkben.

A negyedik vasárnap Fekete András görögkatolikus parókus adventi üzenetében a betlehemi láng fontosságáról beszélt, amely betölti mostantól kezdve hajlékainkat és templomainkat, azt mutatva, hogy velünk az Isten.

Krakomperger Zoltán plébános kiemelte, az adventi időszak hátralévő része mindnyájunkat arra hív, hogy vizsgáljuk felül, mennyire váltunk adventi emberekké. Az adventi egzisztencia egyik ékköve a hálás lelkület, amely megtanítja az embert rácsodálkozni az Istenre, és azon őrködik, hogy semmiféle pusztító erő ne költözhessen az életünkbe. A plébános hozzátette, az ember nagysága abban mutatkozik meg, ha van köszönnivalója, és azt az Istenhez intézi. Az adventi ember második jellemzőjeként a bocsánatot kérést és a megbocsátást hangsúlyozta. Semmi nem tudja úgy újjáteremteni az embert, mint amikor legyőzi önmagát, és őszinte szívvel, értelemmel kimondja: „Bocsánatot kérek.”

Ezután a szolgálattevők a betlehemi lánggal meggyújtották az adventi koszorú negyedik gyertyáját.

Forrás és fotó: Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria