Meghallani Jézus szelíd hívását – Dicsőítő hétfőt tartott az Eucharist együttes

Hazai – 2017. április 25., kedd | 12:59

Az alapításának 20. évfordulóját ünneplő Eucharist (korábban: Testvérek; Gável Testvérek) együttes április 24-én Budapesten – a budapesti Lehel téri Árpád-házi Szent Margit-templom felajánlására – a RaM Colosseumban nagy sikerű hálaadó koncertet és dicsőítést tartott.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Az esemény fővédnöke Erdő Péter bíboros, prímás, médiatámogatója a Magyar Kurír hírportál és az Új Ember hetilap volt. Gável András, az együttes vezetője a közel hatszáz fős közönség előtt megrendezett dicsőítő koncert mottójául Loyolai Szent Ignác Krisztus lelke című imájának első szavait választotta: „Hadd legyek Nálad”.

A zenekar vezetője a színpadra lépve köszöntötte a „dicsőítő hétfőn” megjelenteket, és emlékeztette őket a tavalyi, gazdagréti találkozóra, az elmúlt húsz esztendőre, illetve arra, hogy Jézus szeretete mennyire megtapasztalható a zenekar életében. Hozzátette, ez a szeretet megtartó és átformáló – az embereket segíti, hogy egészen Jézussal legyenek. Gável András kiemelte, hogy a dicsőítő koncert éppen ezért nem feltétlenül az elmúlt húsz év Egyházban eltöltött szolgálatáról szól, inkább szeretnék megmutatni mindenki számára, hogy Jézus velünk van, annak az útnak a végén vár minket, melyet számunkra kijelölt. Igaz ez akkor is, ha sokszor nem tudjuk elfogadni az ő tervét, nem vesszük észre, vagy nem akarunk az úton végigmenni. Hozzátette: Jézus nem akarja magát ránk erőltetni, de vár minket. Ennek felismerésében segíthet az ének, a közös ima. Gável András a dicsőítés lényegeként fogalmazta meg, hogy visszaadjuk saját akaratunkat az Úrnak, átadjuk magunkat neki, rábízzuk életünket. Mindez lemondással jár – folytatta, de meghallva Jézus szelíd hangját, az ő akaratát teljesítve életünk szebb és jobb lesz, Atyánk örömét leli bennünk.

Monostori László, a Lehel téri Árpád-házi Szent Margit-templom helyettes plébánosa is köszöntötte a koncertre érkezőket. Megköszönte a kerület polgármesterének, munkatársainak segítségét. Szólt arról is, hogy húsvét nyolcadát követően külön öröm számára, hogy ennyien együtt dicsőíthetik az értünk keresztre feszített, de harmadnapra feltámadt Jézus Krisztust. Mint mondta, a koncert lényege Jézust a középpontba állítani, az ő hangját meghallani, az ő útján járni, az ő akarata szerint folytatni életünket.

Erdő Péter bíboros is köszöntötte a dicsőítő koncert résztvevőit. Beszéde előtt épp azt énekelte a zenekar és a koncert hallgatósága: „Mane nobiscum, Domine”, vagyis „Maradj velünk, Urunk”. A főpásztor ehhez kapcsolódva mondta: a feltámadás után e szavakat intézték a tanítványok Jézushoz, aki a Szentlélek révén köztünk maradt. A Szentlélek volt az, akit pünkösdkor átadott az apostoloknak, és akit nekünk is újra meg újra megad a történelem során. Mindenki saját életében, már a keresztségben is megvilágosítást kap – a Szentlélek ajándékát. Sokszor, ha egy imádkozó közösség együtt van, szinte fizikailag lehet érezni, hogy valami több jelenik meg, mint a mi igyekezetünk összege. Valaki más, valami más minőség száll közénk. Ez a Szentlélek. Ő az, aki képes átalakítani bennünket, képes az egész világot megváltoztatni.

Jézus Krisztus azt mondta a Szentlélekről, hogy élő vizek forrását adja az embereknek. A forrás gondolata az, ami a következő években missziós munkánk során a középpontban fog majd állni – folytatta Erdő Péter bíboros, majd hozzátette: múlt héten kaptuk a Vatikánból azt a jó hírt, hogy Ferenc pápa jóváhagyta a budapesti nemzetközi eucharisztikus kongresszus témáját. Ez egy bibliai idézet, amely így hangzik: „Minden forrásom belőled fakad”. A Szentlélek az, aki az élő vizeket adja, az ő segítségével ismerjük fel az Eucharisztiában Krisztust. Az Oltáriszentségről, úgy is mint ünneplésről, szentmiséről azt vallja az Egyház, hogy csúcs és forrás. Ezért különösen nagy öröm, hogy az Eucharist együttes ennek a titoknak a jegyében játszik ma itt ennyi ember előtt, bevonva őket a dicsőítő imádságba. Fontos, hogy meghalljuk a Szentlélek üzenetét, az ő segítségével készüljünk a világegyházban is nagy jelentőségű kongresszusra – zárta köszöntőjét Erdő Péter bíboros, prímás.

A koncerten meglepetésként Sillye Jenő is a színpadra lépett, együtt zenélt és énekelt az Eucharist tagjaival és a közönséggel. A Gável testvérek Egyházban végzett zenei szolgálatuk kezdetén sokszor léphettek fel vele együtt, sokat tanultak tőle. Ezekre az időkre is visszaemlékeztek a zenekar elmúlt két évtizedéért hálát adva.

Húsvétkor az Új Ember hetilapban és a Magyar Kurír hírportál honlapján megjelent interjúban Gável András a többi közt reményének adott hangot, hogy a „Dicsőítő hétfő” résztvevői nem csupán hallgatói, hanem tevékeny részesei lesznek koncertjüknek. Aki április 24-én ott volt a RaM Colosseumban, átélhette, teljesült a zenekar vezetőjének óhaja. Kicsik és nagyok, fiatalok és idősebbek együtt énekelték a Jézusról, Máriáról szóló énekeket, együtt dalolták az alleluját, egy emberként dicsőítettek – vagyis hallgatták Jézus szelíd hangjának hívását.

Fotó: Lambert Attila

Bókay László/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria