Mégis mindig más – Interjú Dobszay Benedekkel a ferences ifjúsági zarándoklatról

Megszentelt élet – 2018. július 15., vasárnap | 17:03

Huszonnegyedik alkalommal indul útnak a ferences ifjúsági gyalogos zarándoklat augusztus 14-én. Az eseményről Szerdahelyi Csongor készített interjút Dobszay Benedek tartományfőnökkel.

– Nemcsak ferencesektől, hanem más rendektől is érkeznek erre a zarándoklatra, amely sokak számára ad lehetőséget a szerzeteséggel és az Egyházzal való találkozásra. Ez hogyan jelenik meg a zarándoklaton?

– A szerzetesi élet azért ismerhető meg jobban ezen a zarándoklaton, mert személyes találkozásra ad lehetőséget, ugyanis a résztvevők szerzetesekkel, az Egyház felszentelt tagjaival tölthetik együtt ezt a pár napot. Ezen kívül a nap felépítésében sok olyan program található, amely hozzátartozik a szerzetesi élethez. Nemcsak az imádság, a mindennapi szentmise és a közös zsolozsmázás, de az asztalközösség és a baráti beszélgetésekben való együttlét is mind olyan fontos elemei a szerzetesi életnek, amelyek szerves részei a mindennapjainknak. A zarándoklaton résztvevőknek felkínáljuk annak a lehetőségét, hogy itt „kicsiben” megtapasztalják ezt az életformát is.

– Hány kilométert tesznek meg Esztergomtól Szentkútig?

– A zarándoklat nagyjából 140 kilométer hosszú. Ez minimálisan változhat, ha az adott évben az útvonalat egy kicsit alakítani kell.

– Hány napos a zarándoklat?

– Minden évben, így idén is, augusztus 14-én este gyülekezünk Esztergomban, ahol a ferences gimnáziumban szállunk meg. Augusztus 15-én hajnalban innen indulunk Márianosztrára. Második nap Márianosztráról Kemencére, harmadik nap onnan Patakra érkezünk. A negyedik napon Patakról Szécsénybe, végül 19-én Szécsényből Szentkútra gyaloglunk. Itt az augusztus 20-i ünnepet, Szent István napját együtt töltjük. Délben ér véget a közös program, így összesen hatnapos a zarándoklat.

– Amelynek hivatásébresztő hatása is van…

– Igen… A mi zarándoklatunk egyik központi eleme a papi és szerzetesi hivatásokért való imádság. Egykori zarándokok közül már harminc körül van azoknak a száma, akik nővérközösségekbe, hozzánk, egyházmegyékbe, vagy más szerzetesrendekbe léptek be.

Az innen eredő házasságok száma pedig ennél még magasabb. Sokszor csak évekkel később tudjuk meg, hogy egy pár, akik itt ismerkedtek meg, később egybekelt.

– Egy-egy szakaszra is be lehet csatlakozni?

– Igen. A regisztrációs felület úgy lett kialakítva, hogy be lehet jelölni azokat a napokat, amikor a jelentkező részt tud venni a programon. Természetesen legjobb, ha valaki végig velünk tart, hiszen így éli át a zarándoklatot a maga teljességében. Előfordul, hogy valaki csak később tud bekapcsolódni, de onnantól végig velünk tart, vagy csak a zarándoklat elején tud részt venni, és hamarabb kell távoznia. Ők sok esetben olyanok, akik már legalább egyszer végigjárták velünk az utat, és – bár lélektani szempontból talán kicsit befejezetlennek érezhetik a zarándoklatot – jelenlétük fontos, hiszen ezzel ők is a részeseivé válnak a közösségnek, az élménynek. Nemcsak a konkrét résztvevők, hanem azok is a zarándoklathoz tartoznak, akik a háttérmunkákat végzik, például megteremtik számunkra annak a lehetőségét, hogy menet közben csak az arra a napra szükséges felszerelésünket vigyük magunkkal; ha valaki lesérül, őt elszállítják az aznapi szálláshelyre. Ehhez a szolgáló háttérközösséghez tartoznak azok is, akik vendégül látnak és fogadnak bennünket az egyes településeken.

– Hasonló, bár rövidebb zarándoklatot hirdetnek Szombathelyről Sümegre is, július 26. és 28. között.

– Igen, ezt hat évvel ezelőtt szervezték először a szombathelyi testvéreink – köztük olyanok, akik a „nagy” ferences zarándoklatnak is résztvevői voltak, így korábbi tapasztalataiknak is hasznát vették.

– Eldőlt-e már, hogy mi lesz az idei elmélkedések vezérfonala?

– Sokszor nem egy témára építettük fel a zarándoklatot, hanem aktualitásokat vagy számunkra fontos, kedves témákat összeszedve, vegyes csokorként helyeztük a zarándokok elé az elmélkedéseket. A különböző témák végül mindig összeállnak egy egységgé: egy-egy elmélkedésvezető sokszor hivatkozik az előző napi elmélkedésre, vagy utal előre egy következő előadás témájára. Valószínűleg idén a családi élet témakörét elő fogjuk venni, többek között azért is, mert ez számunkra is nagyon fontos.

– Hogyan lehet jelentkezni?

– A ferencesek.hu/zarandoklat oldalon már elérhetőek a fontos információk és az általános tájékoztató, emellett pedig elindult a hivatalos online regisztráció, amely ugyanitt megtalálható. Jelentkezni augusztus 5-ig lehet.

* * *

A zarándoklat egyik fő támogatója a Ferences Alapítvány, amely erre az eseményre és egyéb, a ferencesekhez kapcsolódó ifjúsági programokra is adománygyűjtést szervez.

A Katolikus Rádióban elhangzott teljes műsor IDE kattintva visszahallgatható.

Az interjút lejegyezte: Varga Mónika/Ferences Sajtóközpont

Fotó: Gieszer Richárd

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria