Megjelent az Új Ember 2021. január 31-i száma

Kultúra – 2021. január 27., szerda | 20:11

Az Új Ember idei ötödik számát ajánljuk olvasóink figyelmébe.

Akinek a bölcsőjébe sok mosolyt rejtettek címmel életútinterjút közlünk Várszegi Asztrik pannonhalmi emeritus apáttal hetvenötödik születésnapja alkalmából.

A bencés szerzetes így emlékezett meg életének egyik epizódjáról: „Katonakoromban egy harcászati gyakorlat után olyan koszos voltam, hogy fogtam magam, és a februári hidegben egy fagyott tócsa jegét feltörve megmosakodtam és megborotválkoztam. Azóta örülök a tiszta víznek, annak, hogy felkel a nap. Annyi ajándékot kap az ember, csak vegye észre és köszönje meg!”

Ferenc pápa tavaly meghirdette a Szent József-évet, amely 2020. december 8-tól 2021. december 8-ig tart. A Szentatya ezzel állít emléket Mária jegyesének, Jézus nevelőapjának, akit a Katolikus Egyház védőszentjeként tisztelünk immár százötven éve.

Uzsalyné Pécsi Rita neveléskutatót a családban betöltött apai szerepről kérdeztük. A neveléskutató többek közt rámutat: az apa a legmeghatározóbb mércévé válik az elvárásaival és az elfogadásával együtt. Vele kapcsolatban élhetjük át – jó esetben –, hogy értékesek, életképesek vagyunk a korlátainkkal és a botlásainkkal együtt, tehát az apa vagy az életünket igenlő kulcsélményünk lesz, vagy a hiánya komoly sebzettséget és hosszan tartó krízist eredményez. Ő az istenképünk első mintája is, a teremtő és gondviselő erő személyes képviselője az életünkben.

Lapunkban interjút olvashatnak Bálint Balázs szülész-nőgyógyásszal, a pátyi református gyülekezet presbiterével. A családbarát szülészetek megvalósulásáért is tevékenykedő, Kopp–Skrabski-díjas orvossal otthonában beszélgettünk családról, hivatásról, hitről, házasságról – és a hálapénzről.

A napokban zárult az ökumenikus imahét. Tudósítást adunk közre a „Szólj be a papnak!” fiatalokat megszólító népszerű beszélgetéssorozat egy különleges alkalmáról: az online térben rendezett fórumon négy keresztény felekezet képviselői fogadták a kérdéseket: Balog Zoltán református püspök, Deák Viktória Hedvig OP, az Árpád-házi Szent Margitról Nevezett Szent Domonkos Rendi Nővérek Apostoli Kongregációjának főnöknője, Fabiny Tamás evangélikus elnök-püspök és Kocsis Fülöp görögkatolikus érsek-metropolita.

A Mértékadó kulturális mellékletben Lőrincz Sándor (aki a napokban kapta meg a Pro Urbe Kaposvár kitüntetést – A szerk.) lokálpatriótához méltó részletességgel mutatja be a kaposvári vár feltárásával kapcsolatos legújabb eredményeket Molnár István, a Rippl-Rónai Megyei Hatókörű Városi Múzeum régész-főmuzeológusának kalauzolásával. A régész elmondása szerint a feltárások legfontosabb eredménye az, hogy tisztázták az erődítmény alaprajzát és építési periódusait, illetve megtalálták az egykori palánkfalat, melynek faszerkezetét a talajvíz alul jól konzerválta.

Ajtóstól a (nürnbergi) házba címmel Mészáros Ákos ír a Szépművészeti Múzeum remek tárlatáról, amely Dürer korának alkotásait mutatja be. A múzeum a békés megyei Ajtós községből származó Dürernek ugyan csak két saját kezű rajzát őrzi, metszeteiből viszont kétszázötvenet. Ezek közül tíz látható a kiállításon, például a három legismertebb rézmetszete: A lovag, a halál és az ördög, a Szent Jeromos a dolgozószobában, illetve a Melancolia I. című alkotás. A múzeum egyelőre zárva tart, de a kiállítások online megtekinthetők, előzetes bejelentkezés alapján akár tárlatvezetéssel is.

A Nézőpont rovatban Szavak nincsenek rá címmel Paksa Balázs írt kritikát Mundruczó Kornél első angol nyelvű rendezéséről, a Pieces of a womanről.

A film „olyan elemi erejű élmény a nézőjének, hogy a stáblista lepergése után is csak keressük a szavakat. Nehéz dadogás nélkül szólni egy olyan filmről, amely egy házaspár közösen megélt tragédiáját meséli el, a plakátján ott díszeleg Martin Scorsese neve, két díjat már nyert a tavalyi velencei filmfesztiválon, és az Oscar-díj sincs messze”.

A Természetrajz rovatban Schmidt Egon ezúttal az év madarával, a cigánycsukkal ismerteti meg olvasóinkat.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria